Радев за нацистките поздрави: Не приемам подхода на властта

Прочетена: 17

„Не приемам подхода на властта, при който те се измъкват, отчитайки професионализма на хората“. Така коментира президентът Румен Радев скандала с нацистките поздрави, който коства поста на заместник министър от Обединените патриоти, а много скоро и вероятно на висш служител в Министерството на отбраната.

„Въпросът е дали осъждаме тези явления или не. Осъждането на нацизма трябва да е абсолютно задължително, извинението е най-добрият подход“, категоричен е Радев, който присъства на заседанието на 34-тият конгрес на Съюза на народните читалища.

По думите му проблемът с този скандал е много по-фундаментален отколкото изглежда.

„Историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Дори в Европа, разделена от желязната завеса, имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Трябва да сме единни около този консенсус във всичките му форми“, категоричен е Радев.

Според него в обсъждането на скандала се внушава, че ако си обикновен гражданин подобни шеги са допустими, но ако си във властта са забранени.

„Не става въпрос за позицията в обществото. Ролите много бързо се сменят, особено в наше време“, каза още президентът, цитиран от БТВ.

Той добави, че действията при подобни скандали са въпрос на морален избор.

По повод искането на председателя на ВКС Лозан Панов да се срещне с президента Румен Радев, за да разговарят за съдебната реформа и „ЦУМ-гейт“, държавният глава каза, че проверки трябва да се извършват от подходящите институции.

„Аз ще изкажа моето становище по правосъдната реформа и наистина трябва да има сериозен дебат дали реформата трябва да е в дълбочина или не“, добави държавният глава.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *