Тръмп даде начало на първата си международна обиколка

Президентът на САЩ пристигна в Саудитска Арабия

Прочетена: 16

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия. Това е първата му дестинация от дебютната му международна обиколка. Той ще остане в столицата Рияд в събота и неделя, като междувременно ще се срещне с лидери на 50 арабски държави и ще държи реч за исляма, предава БНТ.

Тръмп пристигна в компанията на съпругата си Мелания. Придружават го и дъщеря му Иванка, заедно със съпруга й Джаред Къшнър. Часове преди да тръгне на първата си чуждестранна обиколка той отправи послание към нацията и даде ясна заявка каква е целта на пътуването му.

„Започвам първата си чуждестранна обиколка като президент, пътуване, което е от историческо значение за американския народ. Ще се срещна с лидери на различни държави, за да засиля старите приятелства и да създам нови. За да се обединим в борбата срещу тероризма. В духа на единство, ще посетя държави, символизиращи трите най-големи религии по света. Америка не може да разрешава всички световни конфликти, но може и трябва да помага на всяка държава, която се бори за заличаването на тероризма от лицето на Земята“, обяви американският държавен глава.

Изборът на Рияд за начало на пътуването е определян като знаков. В рамките на президентската кампания Тръмп обвини именно Саудитска Арабия, че стои зад атаките от 11 септември. Сега обаче предстои сключване на оръжейна сделка за 100 милиарда долара между двете държави. По-късно днес, той ще разговаря с крал Салман и ръководители на страната. В рамките на визитата си там, американският президент ще участва и на форум на арабски лидери от 50 държави, където се очаква да държи и реч, посветена на исляма.
През следващите 8 дни, той ще посети Израел, палестинските територии и Ватикана, и ще участва в срещите на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *