Тръмп заповядал унищожаване на джихадистите в Ирак и Сирия

Прочетена: 22

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заповядал провеждане на „кампания за унищожаване“ на джихадистите в Ирак и Сирия. Това заяви шефът на Пентагона Джеймс Матис, цитиран от „Франс прес“.

Тази „кампания за унищожаване“ означава най-вече, че силите на международната антитерористична коалиция вече ще обкръжават позициите на „Ислямска държава“, преди да ги атакуват, за да не могат джихадистите да избягат и да се прегрупират другаде, обясни Матис на пресконференция в Пентагона.

„С две думи, нашето намерение е чуждестранните бойци да не се изплъзнат“ или най-малкото да бъде силно ограничен броят на онези, които успеят да избягат“, заяви Матис.

Той изтъкна, че чуждестранните бойци „представляват стратегическа заплаха, ако се завърнат в Тунис, Куала Лумпур, Париж, Детройт или другаде“.

Тактическото решение за обкръжаване преди атакуване е една от двете инициативи, предприети от Доналд Тръмп в рамките на плана за ускоряване на кампанията срещу „Ислямска държава“, който му беше връчен в края на февруари от Пентагона, уточни министърът на отбраната. Той добави, че другото решение на президента беше да делегира много повече правомощия на командващите операциите, за да бъде съкратен срокът за вземане на решения.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *