Откриха параклис в памет на Гунди и Котков в Кюстендил

Прочетена: 19

Параклисът „Св. Георги Победоносец“, до стадион „Осогово“ в Кюстендил бе осветен и открит. Той е построен в памет на Георги Аспарухов – Гунди, Никола Котков и всички изтъкнати спортисти и спортни деятели от Кюстендил, съобщава „Дарик“.

Ктитори на храма са Дима и Велизар Стоилови. Параклисът бе издигнат в парка до стадион „Осогово“. Той бе доставен от Гърция, тежи 26 тона. Храмът е направен в Солун. Използван е бял камък, на купола има камбана и кръст. Организатори на събитието бяха Клуб „ГУНДИ“- Кюстендил и фен клуб „Торсида Кюстендил“ .

Сред гостите бяха Димитър Ларгов – капитанът на националния отбор от времето на Гунди и Котков, една от легендите на ЦСКА Димитър Якимов, както и Димитър Каров, Сашо Костов, изпълнителният директор на ПФК „Левски“ Красимир Иванов и вратарят на Левски Боян Йоргачевич.

„Благодаря на местните структури на Левски за поканата. За нас е удоволствие да бъдем тук. Пожелавам на хората от Кюстендил параклиса да им носи радост и да не забравят за спорта. Футболът като спорт е едно от нещата, които подобряват начина на живот на всеки“, заяви за Дарик изпълнителният директор на ПФК „Левски“ Красимир Иванов.

„Чувствам се кюстендилец. Израснал съм в този град и съм бил спортист тук. Познавам спорта в града. Бил съм съпричастен към него. Като ученик си спомням, че тук идваха всички национални отбори по футбол, лека атлетика,борба и т.н за лагери. Тази дигитализация на обществото сега пречи на децата да спортуват. По мое време хора като Гунди вдъхновяваха младите да спортуват. Гунди идваше в Кюстендил поне по един месец в годината. Реших да помогна на Клуб „ГУНДИ“- Кюстендил за осъществането на тези идея за построяването на този параклис“, каза ктиторът Велизар Стоилов.

„Прекрасна инициатива в Кюстендил. Аз съм израснал покрай Гунди. Той беше прекрасен и уникален човек. Един от най- хубавите ми спомени от него е подарената ми от него топка и трибагреник. Решил съм да направя и музей посветен на Гунди“, заяви родственикът на Гунди Тодор Томов.

На освещаването на параклиса бяха и областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, както и феновете на „Левски“ от Кюстендил.

„Прекрасно е да се поздравим с това светилище, в което ще може да отправяме топлите си молитви денонощно. Благодарности на семейство Стоилови, на любимия отбор, на фенклубовете“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *