МВР прави полигон за симулации и практически занятия

Прочетена: 25

Мартин Славчев

„С изграждането на полигона за симулации и практически занятия в Академията на МВР ще предоставим най-добрите условия за обучение и натрупване на знания в процеса на решаване на реални казуси“. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, който даде началото на строежа на съоръжението. Той обясни, че с реализацията на проекта курсантите и служителите на МВР ще имат изключителната възможност да се упражняват по учебните дисциплини „Оперативно-тактическа подготовка“, „Контрол на автомобилния транспорт“, „Криминалистика“, „Оперативно-издирвателна дейност“, „Наблюдение и контрол на държавната граница“, „Полицейска психология“ и казуси от полицейското право.

Полигонът ще се състои от пет подобекта. В първия ще бъдат изградени помещения, имитиращи банков офис, заведение, жилище и площи за проверка на МПС и за тренировка за тактическо проникване в сгради с цел задържане на правонарушители. Вторият ще е имитиращ районно полицейско управление с всички необходими помещения и оборудване. Третият представлява градска инфраструктура от улици, тротоари светофар и площад, позволяващ да се решават казуси от компетенциите на КАТ, както и такива, свързани с масови безредици, и др. Четвъртият е контролно-пропускателен пункт, а в петия ще бъдат обособени три класни стаи с ново офис оборудване, откъдето ще има пряка видео връзка с полигона. Зам.-министър Балабанов пожела на добър час в реализацията на обекта и – както повелява традицията – разби бутилка шампанско в багера, направил първата копка.

Полигонът в Академията на МВР се изпълнява в рамките на международния проект „Утвърждаване на принципите за спазване на правата на човека в полицейската дейност в България“ по българо-швейцарска програма за сътрудничество. Той е стартирал на 18 септември 2013 г., а крайният срок за неговото изпълнение е 31 декември 2017 г. Проектът е на обща стойност 1 503 317 швейцарски франка, като българското участие е в размер на 15%, или 225 497 швейцарски франка.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *