Български проект с награда „Млад архитект“ на кметството в Лион

Прочетена: 103

Елица Илчева

Българката Биляна Кацарова е носител на специална награда „Млад архитект“ на кметството в Лион, Франция. Тя е отличена за дипломния си проект от магистърската програма „Архитектура и градоустройство в градските покрайнини“, която избрала за последната година от обучението си в Университета в Лион. Разработката й представлява градоустройствен план за развитието на квартал Вильорбан Сан Жан (Villeurbanne Saint Jean), намиращ се в покрайнините на 500-хилядния град в Югоизточна Франция.

„Сега тази територия е заета от различни видове жилищни форми и площи, но това, което особено я маркира, са зеленчукови градини, които се простират тук и там. Беше истинско предизвикателство да се направи концепция за преустройството на района, като се запазят градините като основен елемент“, разказва за иновативната си идея арх. Кацарова. Предложението й било те да се преструктурират, ставайки основна част от градската тъкан и пространствена организация, но по начин, който да освободи територия за допълнително урбанизиране. Така проектът дал нов актуален прочит на т.нар. градове градини (garden city), инкорпорирайки площите за отглеждане на зеленчуци като основен елемент за новата градска тъкан, отделяйки или образувайки различни пространства с нова различна атмосфера.

Българката предложила и различни решения за граничните зони между сгради за живеене и земеделски площи с идеята по този начин да се открият зони на контакт или по-изолирани пространства. Справила се и с още едно предизвикателство. Територията била поделена между две различни общини и това пораждало силно объркване за посетителите и местните жители. Същевременно съществуващата градска тъкан била накъсана и неструктурирана, което допълнително затруднявало ориентацията в квартала. На базата на този контекст градоустройственият план, който разработила, дава прочит на градската тъкан и среда под формата на различни продълговати подобласти. „Целта е всяка една от тях да има собствена специфична атмосфера, свързана с настоящия характер на отделните части“, разказва още Биляна.

Това предложение също било високо оценено, защото дава възможност да се улесни ориентацията, като се подчертаят границите на квартала и в резултат да се разграничат двете съседни общини.
Всичко това направило толкова добро впечатление на градската управа, че не просто и донесло наградата „Млад архитект“, но и отворило перспектива проектът й да бъде реализиран в близко бъдеще.

Поемайки пътя от София към Лион, Биляна направила избор, който не знаела къде ще я отведе. Днес той е продължен до Англия, където работи като архитект-асистент. Признава, че е там „не толкова поради професионални причини“, а истинската й мечта е да намери реализация в България. Страстта й към градоустройството се родила в Прага, където прекарала година в рамките на обменната програма „Еразъм“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.06.2017. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.