Днес започват преговорите по Брекзит

Прочетена: 18

Днес започват преговорите между Европейския съюз и Великобритания за напускане на Обединеното кралство. Това се случва близо година след като на 23 юни 2016 г. 52% от жителите на Острова подкрепиха излизането от ЕС. Британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис ще се срещне тази сутрин с ръководителя на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние в Брюксел, за да започнат разговорите. Това се случва в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори и от критиките за реакцията на Мей след пожара в жилищен небостъргач в Лондон, взел много жертви.
Първият етап от преговорите ще е посветен на постигането на споразумение по три приоритетни за 27-те останали страни в ЕС теми: съдбата на европейските граждани, установили се във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС; въпроса за ирландската граница и уреждането на „финансовия въпрос“ – покриването от Лондон на всички поети от него финансови ангажименти в ЕС.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.06.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *