Вицепрезидентът Илияна Йотова: Европейските и националните политики за бежанците платиха данък на популизма

Прочетена: 21

Европейските и националните политики за бежанците платиха данък на популизма. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри медиен форум по повод Световния ден на бежанеца на тема „Когато обществото срещна бежанците“. Форумът се организира от Българския Червен кръст и Върховния комисариат за бежанците към ООН.

 

„За интеграция вече не се говори, нещо повече повдигането на този въпрос вече среща недоволството на европейските граждани. Няма значение дали ще става във Франция преди изборите, в германския Бундестаг или заради наредба 208 в България“, посочи вицепрезидентът.

 

Според Илияна Йотова темата за сигурност на всяка цена, която се наложи и заема над 70% от публикациите, измести фокуса на проблемите към ограничаване на достъпа до Европа и превръщането на Европа в крепост за правата на „едните“ срещу правата на „другите“, които вярват, че ще ги намерят именно там.

 

„Какво разказваме за мерките, които държавата предприема, за да е гарант за нашата сигурност, но и за спазване правата на тези хора?! Напоследък разговорът е само около оградата, чийто фокус на предназначение също се измести – от съоръжение за сигурност в преграда за бежанци“, отбеляза вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова припомни, че на 18 април 2015 , 800 човека загубиха живота си близо до италианските брегове на Лампедуза и тази драма отбелязва началото на “кризата с бежанците”. „Картината на тъжните и покрусени хора бързо се смени с барабанен огън от страна на всякакви институции за безкомпромисна битка с трафикантите и ограничаване на потоците от хора, идващи от Африка и Близкия изток“, каза вицепрезидентът.

 

„Независимо от тази активност, резултатите бяха повече от скромни – броят на мигрантите растеше, каналджийските схеми се увеличаваха. Още тук се зароди една много опасна тенденция в медийното пространство. Нямаха положителната новина. Липсата на работещи решения и коментарите за причините за конфликтите отстъпиха на прескомюникета за броя на пристигащите“, заяви Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът акцентира на това, че медиите и обществените нагласи от своя страна предопределят политическите решения в немалка степен, независимо дали става дума за национални или европейски политики. По думите на Илияна Йотова най-сериозната заплаха не са дивидентите на една или друга политическа формация от крайната десница и популистките партии, а това че като хора привикваме с ужаса на човешките трагедии.

 

„Нямаме дискусия за европейските решения. За Дъблинското споразумение мнозина говорят, без да го познават, хората не го припознават като документ, който ще реши кризата и ще гарантира нашия интерес“, посочи вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова обърна внимание и на смесването на темите “тероризъм” и “бежанци”.

 

„Медиите създадоха до голяма степен страховете, не съзнателно, а защото информираха, но не обясняваха събитията. После се опитаха да унищожат същите страхове, но вече бе много късно“, каза тя.

 

Вицепрезидентът призова за по-широка обществена дискусия по проблемите, за да се вземат правилни решения. Във форума, който се проведе в литературен клуб „Перото“, участваха журналисти, медийни експерти, социолози.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.06.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *