България обеща помощ на Македония по пътя й към НАТО и ЕС

Прочетена: 51

„В Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски и с България ще празнуваме заедно Илинден“. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов в рамките на визитата си у нас.  „Щастлив съм, че нашият пръв съсед има голямо желание да помогне на Македония за интеграцията в НАТО и ЕС. За нашата страна няма алтернатива. Отворихме нови перспективи за напредване на нашето приятелство. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процесите на интеграцията. Приближихме нашите мнения за подписването на договора за добросъседство“, заяви той и добави, че са близо до подписването на документа.

От България Зоев е поискал експертна помощ за европейските фондове. „Македония има малко открити програми, но се надявам да отворим още общи. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи. Имаме желание да открием преговори с ЕС, да станем членове на НАТО. Приятелска България ще ни бъде от помощ“, каза още македонският премиер.

„Аз съм убеден, че ако се съсредоточим съвместни усилия в инфраструктурните проекти след 10 години и отношенията ни ще са много добри“, заяви Бойко Борисов и изказа задоволство, че на границата с Македония най-сетне има спокойствие. „Съседите ни най-после имат историческия шанс да направят така че жителите им да се чувстват добре, защото най- после имат политическа стабилност и могат да засилят процесите за интеграция с Европа“, каза българския премиер. Той заяви, че е абсурдно да се задълбава българо-македонските проблеми и националистически чувства. „Ние нямаме по- близки съседи“, бе категоричен Борисов.

 

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.06.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *