България продължава политиките за присъединяване към еврозоната

Прочетена: 17

Мирослав Еленков

Премиерът Бойко Борисов посочи външнополитическите приоритети на България по време на публична дискусия България – САЩ по измеренията на евроатлантическата солидарност през Българското председателство на ЕС и новите перспективи пред българо-американските съюзнически отношения. Сред засегнатите от Борисов теми бяха отношенията на Балканите, тези със САЩ и Русия, и влизането на страната ни в еврозоната.

„Ако ще съм неотстъпчив за нещо по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., това е кохезионната политика. С изграждането на метрото все едно правим нов град от София. Убеден съм, че без автомагистрала „Хемус“ България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг“, даде пример Борисов с важни за страната ни проекти, финансирани по линия на кохезионните фондове.

По думите му от ключово значение е т.нар. Берлински процес за икономически инвестиции в страните на нашия полуостров, които кандидатстват за членство в ЕС. Премиерът изтъкна, че България може да изиграе ползотворна роля в евроинтеграцията на Западните Балкани по време на председателството на Съвета на ЕС догодина.

Според Бойко Борисов темата за еврозоната и присъединяването ни към нея зависи изцяло от Европейската централна банка.

„Това гарантира инвестициите, намалява лихвите по кредитите и на никого не можем да се сърдим, че Европа минава на 2 – 3 или повече скорости. Затова имаме политическа воля и продължаваме да работим по присъединяването. По отношение на показателите имаме всичко, включително стабилна банкова система“, изтъкна премиерът.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.07.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.