Московски: Личните коли на хората няма да влязат в Тол системата

Прочетена: 33

Продължава изпълнението на плана, който предвижда погасяването на задълженията на БДЖ да приключи до края на 2018 г. Към днешна дата те са 192 милиона лв., а в миналото са достигали до 400 милиона.

Това каза за предаването „Неделя 150″ министърът на транспорта Ивайло Московски, който допълни че очаква до няколко седмици да бъде договорено получаването на държавната помощ за дружеството, тъй като предстоят преговори с банките, които в момента остават като най-голям кредитор на БДЖ:

Уговорката ми с министъра на финансите е да получим тази помощ под формата на безлихвен заем от бюджета и след това с ресурс въобще от системата на транспорта да можем да го покрием. Този план е направен така, че да позволи, да кажем есента, може би октомври, да стартира една процедура за закупуване на нов подвижен състав и нови влакове. Това е логиката, тъй като имаме изградени за последните 6-7 години, вече почти изцяло в Южна България, нова железопътна инфраструктура. Миналата седмица се обявиха и тръжните процедури и за отсечките Септември – Ихтиман – Елин Пелин. София-Драгоман предстои да бъде обявена есента, така че в рамките на следващите четири години трябва да имаме оперативна съвместимост и свързаност между сръбска граница, пристанище Бургас и Свиленград с модернизирана железопътна инфраструктура, позволяваща скорост 160-200 километра в час на влаковете, с модерна сигнализация, модерна система за управление.

Министърът отчете, че БДЖ продължава да очаква авансовото плащане по концесията на летище „София“ за изплащането на безлихвения заем. България е доста подготвена на ниво „Технически проекти“ за изграждането на европейския транспортен коридор номер 8, увери Московски

За нас коридор номер 8 означава направлението София-Перник-Радомир-Гюешево. В частта София-Перник-Радомир имаме абсолютно готов технически проект и може да бъде пусната процедура. Стойността на проекта мисля, че беше над 200 милиона евро. Остава да проектираме частта Радомир-Гюешево, което ще стане след месец. Но, действително трябва да има единен подход за изграждане на целия коридор номер 8, защото всяка държава по неговото протежение финансира проектите си с различни финансови инструменти, а когато не се знае периодът, в който ще бъдат реализирани тези проекти, може да се окаже, че, примерно, инвестираме 250 милиона евро в нашата си част, а респективно македонската страна нищо не правии това означава, едва ли не, хвърлени пари на вятъра от наша страна.

На финансиране по плана „Юнкер“ и по грантови схеми в някои от участъците ще разчита България и за подобряване на ЖП-връзката си с Гърция, обясни министърът:

На посещението ни в Гърция ние започнахме да развиваме идеята за свързаност между Александропулис и Бургас през железопътен коридор. Допълнително, впоследствие темата се разви, като се включиха от гръцка страна пристанищата Солун-Кавала, а от българска страна след Бургас, през ЖП-направлението Карнобат-Синдел-Варна и съответно ЖП-линията Варна-Русе с мултимодални терминали на Русе, Варна и Бургас. Много активно поведение имаме от страна на комисарката по този коридор и съм убеден, че той би привлякъл изключително високо ниво от инвестиции.

В следващите четири месеца авиокомпания „България еър“ ще бъде подложена на наблюдение от страна на Гражданската въздухоплавателна администрация, уточни още министър Московски:

Ако трябва да бъдем честни, действително има и обективни причини за някои от забавянията на техните полети. Това, разбира се, не ги оправдава. При проверката е констатирано, че, на практика, при отказ на тяхна машина поради някакъв технически казус, се оказва, че нямат планиран резервен вариант, съответно нямат планирани и резервни екипажи. При отдел „Планиране“ проверката, която извършихме, показа, че от трима служители, които трябва активно да работят по планирането на полетите на компанията, единият е в предизвестие за напускане, другият болен..

Московски съобщи за инцидент отпреди два дни в Плевенско, при който неподкупни служители на ДАИ са били пребити с щанги и бухалки от шофьори на камион, докато изготвяли акт за нарушение. Той отчете, че вече няма сигнали за корупция при теоретичните изпити за шофьори.

Слабостта, където в момента имаме някакви проблеми, е практиката – където се провеждат изпитите. Там влязохме в един задочен конфликт с автошколите, защото пък не приемам, че единствено и само проводник на корупцията са служителите на ДАИ. Не вярвам да има случай, в който директно кандидат да отиде да подкупва служител на ДАИ. По-скоро става с посредничеството на колегите от автошколите, но те не искат да си признаят.

Закупуването на необходимите за цялата страна между 80 и 100 специални автомобили за шофьорските изпити би струвало между 1.5 и 2 млн. лв, отчете Московски и допълни, че вече е изпратил писмо до министъра на финансите. Това би решило проблема с около 80% от изпитите, тъй като засега няма да бъдат закупувани бусове и камиони.

Ниската цена на винетките за камиони у нас, на практика, лишава пристанищата и влаковете от възможността да превозват товари, коментира Московски и защити въвеждането на ТОЛ-системата:

Основният акцент и тема трябва да бъде транзита на тежкотоварен трафик. Винената система ще остане за всички превозни средства до 3,5 тона, което е социалният въпрос в България. Личните коли на хората, бусовете и пикапите няма да влизат в режима на тол-системата.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.07.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *