Днес се отбелязва Деня на международното наказателно правосъдие

Прочетена: 21

Днес се отбелязва датата, на която през 1998 г. беше приет Римският статут на Международния наказателен съд. Този ден е посветен на честванията на развитието и постиженията на институциите на международното наказателно правосъдие и на припомнянето, че трябва да продължим работата си, на национално и международно равнище, за да се гарантира, че извършителите на най-тежките престъпления се изправят пред съда и от тях се търси отговорност. 

„По този повод Европейският съюз и неговите държави членки потвърждават своята пълна подкрепа за Международния наказателен съд и за укрепването на такава система на международното наказателно правосъдие, която е решена да предотвратява извършването на престъпления, да се бори срещу безнаказаността и да гарантира защитата на правата на пострадалите от престъпления“. Това се казва в Декларация на върховния представител Федерика Могерини от името на Европейския съюз по случай Деня на международното наказателно правосъдие, 17 юли 2017 г.

В документа се посочва, че правосъдието е един от основните елементи за постигането на помирение и устойчив мир. Без правосъдие най-отвратителните престъпления остават ненаказани, пострадалите лица не могат да получат справедливост, а мирът остава непостижима цел, тъй като безнаказаността поражда повече омраза, водеща до актове на отмъщение и повече страдание.

„Европейският съюз е един от основните донори в подкрепа на реформата в сектора на правосъдието в целия свят, насочена към укрепване на правоприлагащите и съдебните институции, насърчаване на независимо и безпристрастно правосъдие и подпомагане на достъпа до правосъдие за всички. От 2000 г. насам ние сме поели ангажименти за 37 милиона евро под формата на пряка помощ за Международния наказателен съд“, се отбелязва в декларацията.

В документа е записано, че освен това Европейският съюз подпомага свързани с конкретни страни инициативи за преход в областта на правосъдието и механизми за международно правосъдие. По отношение на Сирия ЕС неотдавна задели финансови средства в размер на 1,5 милиона евро за международния, безпристрастен и независим механизъм за подпомагане на разследването и наказателното преследване на лицата, отговорни за най-тежките престъпления съгласно международното право, извършени в Сирия. ЕС призовава международната общност да подпомогне механизма, включително чрез подходящи финансови средства, за да се гарантира, че той ще е в състояние да започне да функционира възможно най-скоро и да изпълни своя мандат в съответствие с принципите на универсална закрила и най-високите равнища на професионализъм.

„Европейският съюз ще продължи да подпомага в пълна степен многостранното глобално управление, въз основа на международното право, правата на човека и силни международни институции. Във връзка с това запазваме ангажимента си за постигане на напредък в борбата ни срещу безнаказаността и насърчаване на всеобщата ратификация на Римския статут“, се подчертава в документа.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.07.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.