Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриване на изложба, посветена на Васил Левски

Прочетена: 34

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриване на изложба, посветена на Васил Левски.  Изложбата е подредена в Галерия на открито в Градина „Кристал” и ще бъде открита на 17 юли в 11.00 ч.

Столична община и Националната галерия представят изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници”, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия… и ако беше живял в някоя по-голяма страна,… той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на XIX век.

Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия образ те достигат чрез малкото запазени автентични фотографии и чрез спомените и описанията на негови съвременници.

Така например, Панайот Хитов говори за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола; Любен Каравелов го определя като човек честен, родолюбив и деятелен; Никола Обретенов подчертава желязната му воля и постоянство, съчетани с голямата му скромност: В обноските си към всекиго беше вежлив, учтив и любезен, не употребяваше никакви спиртни питиета, не пушеше, пиеше само чай… без работа никога не стоеше, никога не се хвалеше… не беше словоохотлив, но когато се увлечеше да говори по народните работи, беше толкова красноречив, щото омайваше слушателите си …;

Иван Вазов пише: Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за борба, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности, тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше весел нрав. Настоящата изложба е само част от творческите интерпретации на някои от известните български художници. Тя разкрива и съкровеното лично съпреживяване към трагичната участ на героя, превърнал се в незаменима част от колективната памет, културата и светогледа на всеки българин.

Изложбата може да бъде разгледана в Галерия на открито в Градина „Кристал” до 25-ти юли.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.07.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *