62 252 души живеят в реновирани по Националната програма за енергийна ефективност 515 сгради

Прочетена: 98

Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лв. към „Българска банка за развитие“ АД за общо 232 обновени и въведени в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Това става ясно от доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев в изпълнение на решение на парламента от месец юни т.г.
Разплащанията към ББР стартираха през месец юни на база подписано споразумение между МРРБ и банката. Още през същия месец към ББР са платени общо 9 977 621,74 лв. за 10 въведени в експлоатация сгради. През месец юли към банката са възстановени средствата за 222 изцяло обновени сгради на обща стойност 226 009 899,86 лв.
В доклада се прогнозира, че до края на годината към ББР могат да бъдат погасени задължения за общо между 450 млн. лв. и 530 млн. лв., като в тази сума се включват и вече разплатените средства. Изчислението е направено на база процеса по изпълнение на програмата, включително разплащане, анексиране на договорите, приемането на сградите и въвеждането им в екслоатация, издаването на окончателни фактури от строителния надзор и инвеститорския контрол, както и след подписването на окончателния протокол, удостоверяващ, че всички дейности са разплатени от страна на ББР АД към избраните външни изпълнители.
В доклада се посочва, че към средата на юли в различен етап на изпълнение са дейностите по 1982 сгради, като 585 от тях са в етап на строителство. Изцяло завършени и въведени в експлоатация към средата на месец юли са 515 многофамилни сгради, като подобрената жилищна инфраструктура е с обща разгърната площ от 2 489 433,92 кв. м. До момента облагодетелствани от подобрената инфраструктура са 62 252 човека, живеещи в обновените 29 915 жилища. Сключените договори за целево финансиране между община, областен управител и ББР АД са общо 2022. Тристранните споразумения се сключват след подписването на договор между община и сдружение на собственици и получаването на всички коректно попълнени документи. До приключването на дейностите по вече одобрените за финансиране 2022 сгради в цялата страна е преустановено приемането на нови заявления.
Към доклада има приложена и таблица по общини. От нея става ясно, че от 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране, най-много са в област Бургас – 236, като 39 от тях са въведени в експлоатация, 236 са със стартирали дейности, а 88 са в етап на строителство. След област Бургас е област Благоевград със 189 сключени договора. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора./цялата таблица е в приложения линк/.

Докладите на министър Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев можете да видите тук.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.08.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Един коментар по 62 252 души живеят в реновирани по Националната програма за енергийна ефективност 515 сгради

  1. Борис Цветков

    Управляващите в столицата представители на ГЕРБ и на други десни партии мощно провалят и бойкотират инициативата на ГЕРБ за саниране. Въпреки, че в София са огромната част от жилищните блокове, отговарящи на условията на програмата, чрез своята некадърност, мудност, София изостава и по този показател и е на четвърто място, с реална възможност да пропадне още по-надолу, ако и Пловдив и Стара Загора ни изпреварят.
    Отделен е проблемът, че санирането е по-скоро само топло и хидро изолация, и че при топлоизолирането на високи блокове бе направено престъпление като вместо ВАТА се постави и продължава да се поставя горим и стопяем материал, както и много други проблеми и нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.