Министър Николай Нанков: Наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за АМ „Струма“

Прочетена: 34

Наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за АМ „Струма“. Това каза регионалният министър Николай Нанков в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Нанков поясни, че АМ „Струма“ властта е взела вече решението. „Респективно то трябва да се съобразено с всички нормативни процедури, включително и обществените обсъждания на ОВОС. От икономическа и технологична гледна точка най-адекватен вариант е полуизточният. Трасето към Гърция остава по съществуващата част на Кресненското дефиле, с уширяване, изправяне на завои, изграждането на необходимата екологична инфраструктура, която да защити биологичните видове. В посока София шосето се качва източно над дефилето, с изграждане на 5 възела, с 6 свързвания между двете трасета и връзката между всички общински пътища с направленията на новото трасе източно от дефилето‘, обясни Нанков.
Той поясни, че дефилето на Кресна е най-сеизмичният район в България.
По думите му това е алтернативата, с която да се осигури сигурното и безопасно преминаване през Кресненското дефиле. „Това е най-евтиният вариант. Това е най-безопасният вариант от гледна точка на здравето, живота на хората. Тунел със сигурност няма и не трябва да има. Основният ни приоритет е сигурността на преминаващите граждани“, поясни министърът.
Във връзка с наложеното вето от страна на президента Румен Радев върху Закона за опазване на околната среда, имащ отношение към екооценките и обжалванията, дали ще създаде допълнителни трудности за реализирането на важните проекти, Нанков заяви: „Специално за АМ „Струма“ би могло да създаде проблем“. „Процедурата по налагане на вето и преодоляването му отново със законодателна инициатива, предполагам колегите народни представители ще се съобразят с някои от мотивите. Но трябва да си дадем ясна сметка за какво става въпрос с предложените промени. Тук става въпрос само за национални обекти, които са от национално стратегическо значение за страната. Не говорим за всички инфраструктурни обекти да минават на едно институционално обжалване. Да, президентът има своите аргументи“, коментира той.
Относно санирането и проверка на опасен блок в Стара Загора, регионалният министър заяви: „Ще се търси техническо решение за сградите, при които не са спазени изискванията. Това ще се поеме от програмата“. „Санирането не е спряло, продължаваме. Спекулира се по темата. В момента имаме готови 580 сгради, санират се 565, до тези 2022 сгради, които са със сключени договори има наличен финансов ресурс, ще остане и за още сгради от тези 2 млрд. лв. “, добави той.
Във връзка с навършването на 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ и каква оценка си дава, Николай Нанков заяви: „Мисля, че не е нормално и етично да се самооценявам. В нашето ведомство продължихме доста добри практики, а и стартирахме. Оценката се права от гражданите. Винаги може повече, Бъдещето ще докаже, че ще се справим с тежките задачи“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.08.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.