Парламентът прие повторно ЗИД на Закона за опазване на околната среда

Прочетена: 197

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за опазване на околната среда (ЗИД на ЗООС) приет от Народното събрание (НС) на 27 юли 2017 г. Народните представители гласуваха повторно ЗИД на ЗООС със 138 гласа „за“, 78 – „против“ и 2 – „въздържал се“. Нормативът беше подкрепен от Парламентарната група на ПП ГЕРБ с 95 гласа, ПГ „Обединени патриоти“ – с 27, ПГ „Движение за права и свободи“ – 15, както и от един независим депутат. От ПГ „БСП за България“ 68 народни представители бяха против, а двама се въздържаха. ПГ на ПП ВОЛЯ също гласува срещу ЗИД на ЗООС с 10 гласа.
Промените в норматива премахват втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие, касаещи национални обекти със стратегическо значение. Въвежда се и специален ред за такъв тип проекти – съдебното производство да бъде в рамките на шест месеца, в които да има произнасяне и окончателно решение на съда. Измененията са мотивирани от вносителите от ПГ на ПП ГЕРБ с това, че така няма да се бави реализацията на мащабни инвестиционни обекти.
Припомняме, че ЗИД на ЗООС бе върнат за ново обсъждане в НС, заради Указ № 175 от 7 август 2017 г. на Президента на Републиката по чл. 101 ал. 1 от Конституцията на Република България. В него президента Румен Радев посочва няколко мотива. Единият е, че за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на природата, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Следващият мотив е, че държавният глава счита, че премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. След налагането на ветото председателят на НС Димитър Главчев възложи на Комисия по околната среда и водите (КОСВ) да подложи на дискусия отново текстовете на законопроекта. КОСВ разгледа Указ №175 още на първото си заседание от новата есенна сесия и взе решение да предложи на НС да гласува отново ЗИД на ЗООС.
Съгласно чл. 101 ал. 3 от Конституцията на Република България повторно приетият от Народното събрание закон се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.