Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Незабавно трябва да приемем България и Румъния в Шенген

Растежът на ЕС надмина този на САЩ

Прочетена: 24

Свилена Гражданска

„Ако искаме да укрепим защитата на външните ни граници, трябва незабавно да отворим Шенгенското пространство за България и Румъния“. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на традиционната му реч пред Европейския парламент. По време на изказването си той направи преглед на постигнатото през изминалата година в Съюза и представи приоритетите за предстоящата година. Председателят посочи и начина, по който Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен ЕС.

„Вятърът отново издува платната на Европа. Но ако не го уловим, няма да стигнем доникъде. Трябва да зададем посоката на бъдещето. Както е написал Марк Твен, след години ще бъдем по-разочаровани от нещата, които не сме направили, отколкото от онези, които сме сторили. Сега е моментът да изградим по-обединена, по-силна и по-демократична Европа до 2025 г.“, заяви Жан-Клод Юнкер и добави, че растежът на ЕС през последните две години е надхвърлил този на САЩ и е 2,2% за Съюза и 2,2% за страните от еврозоната. По думите му през този мандат на Комисията са създадени нови 8 млн. работни места. Той посочи, че Европейският инвестиционен план е мобилизирал вложения в размер на 225 млрд. евро.

Предоставени са заеми на над 445 хил. малки предприятия и средства за 270 инфраструктурни проекта. „Можем да приемем факта, че благодарение на плана „Юнкер“ банките отново разполагат с ресурс да отпускат кредити на дружествата, които от своя страна да се развиват и да създават работни места“, обясни председателят на ЕК.

Жан-Клод Юнкер подчерта, че Комисията ще предложи нова рамка на ЕС за проверка на инвестициите. „Ако държавна компания извън Съюза иска да закупи европейско пристанище, част от енергийната инфраструктура или фирма от отбранителната промишленост, това трябва да стане прозрачно и след дебат“, съобщи той.

„Партньори от целия свят започнаха да се редят на опашка, за да подпишат търговски споразумения с нас. Предлагаме да започнем преговори с Австралия и Нова Зеландия“, каза той.

По думите му скоро ЕС ще има нова стратегия за промишлената политика,
която ще помогне европейските предприятия да се съхранят и да придобият водеща позиция в световен мащаб по отношение на иновациите, цифровизацията и декарбонизацията.

Относно разширението на Съюза Юнкер заяви, че това няма да стане по време на мандата на тази Комисия, след това обаче ще бъдат включени нови държави.

Председателят подчерта, че е нужен европейски министър на икономиката и финансите,
който да насърчава и подкрепя структурните реформи в страните членки.

Юнкер призова да бъде създадено европейско звено за разузнаване, което да гарантира автоматичния обмен на информация със службите относно данни във връзка с терористи и чуждестранни бойци.

Той предложи и институционална реформа. „Европа ще функционира по-добре, ако длъжността на председателя на Европейската комисия и тази на председателя на Европейския съвет се слеят. Ако имаме само един председател, това ще отразява по-добре самото естество на ЕС като съюз на държави и съюз на граждани“, поясни идеята си той.

„Нашето бъдеще не може да остане сценарий. Днес трябва да подготвим утрешния Съюз“, подчерта Юнкер.

„На 30 март 2019 г. ще станем Съюз от 27 държави. Нека се подготвим добре за този момент и в 27-те държави, и в институциите на ЕС. Надявам се, когато на 30 март 2019 г. европейците се събудят, да видят един Съюз, в който всички стоим зад нашите ценности. Съюз, в който сме закотвили основите на нашия Икономически и паричен съюз така, че да можем да защитаваме нашата единна валута както в добри, така и в лоши времена, без да се налага да прибягваме до външна помощ. Съюз, в който един председател ръководи работата на Комисията и Европейския съвет, след като е бил избран в резултат на демократична общоевропейска предизборна кампания“, завърши речта си председателят на ЕК.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.