Обявиха търгове за модернизацията на 31,5 км от път I-8 между ГКПП „Калотина“ и Сливница

Индикативната им стойност е 258,6 млн. лв.

Прочетена: 97

Десислава Бакърджиева

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира две открити процедури за избор на изпълнители на модернизацията на 31,5 км от път I-8 между ГКПП „Калотина“ и Сливница. Индикативната стойност на обществените поръчки е 258,6 млн. лв. без ДДС. От тях 141 667 715 лв. без ДДС са предвидени за проекта „Модернизация на път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път от км. 1+000 до км. 15+500 и етапна връзка“, като част от средствата са осигурени от Механизма за свързване на Европа. Трасето е с обща дължина 14,5 км – след ГКПП „Калотина“ до пътния възел при Драгоман. Предвидено е уширение на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи за постигане на проектна скорост от 100 км/ч. Отсечката ще е с по две ленти за движение в посока плюс една за аварийно спиране. При км. 12+520 ще бъде построен вход-изход от I-8 към Интермодалния терминал Драгоман. Ще бъдат изградени 10 големи съоръжения, две от които са при п.в. „Калотина“ и п.в. „Драгоман“. Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си в АПИ до 13 ноември.

Другият търг е за „Изготвяне на технически проект и строителство на проект: Модернизация на път I-8 Калотина – п.в. „Храбърско“ от км. 15+500 до км. 32+447,20 и етапни връзки“. Това е участъкът между Драгоман и Сливница с дължина 16,98 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС, като финансирането е от републиканския бюджет. Избраният изпълнител ще трябва да направи уширение на съществуващия двулентов първокласен път до габарит 27 м, с което той ще стане четирилентов. В отделни зони ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч. Срокът за реализация на поръчката е 910 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 16 ноември.

Път I-8 е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, който е най-краткият маршрут, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към Трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”. Модернизацията на участъка ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на наша територия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.