Освещават нов храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в София

Прочетена: 60

Нов храм в София ще бъде осветен на 21 септември (четвъртък). В освещаването му ще вземат участие Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити и епископи на БПЦ – Българска патриаршия.

Храмът, който е посветен на „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ се намира в столичния кв. Лозенец, в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне – Спасовден, софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място на което се намирал и незастроената по онова време околност паметникът се е виждал отдалече.

След неколкократно местене, до преди дни каменния кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне“. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроеният храм, посветен на Честния кръст.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“ е започнат през 1998 г. от т. нар. Алтернативен Синод, но в последствие е замразен. След няколко годишна сага по узаконяването му Софийска св. Митрополия, със съдействието на Столична община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни неточности, довършителни работи и вътрешно оформление, днес храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ е готов да заработи като енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали.

Начало на чина по освещаването на храма – 7:30 часа.

Начало на първата св. Литургия отслужена в храма – ок. 9:30 часа.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.