Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде открито на 4 януари

Събитието ще се състои в Народния театър „Иван Вазов“

Прочетена: 48

Росица Георгиева

„Окончателният вариант на националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември. От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на месеца да обобщим резултатите и изготвим завършена версия на документа”. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Тя присъства на конференция по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към Съюза, организирана от Фондация „Конрад Аденауер”. На събитието бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, народни представители и др.

Павлова обяви, че откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“. Тя представи пред присъстващите приоритетите на страната ни през първите 6 месеца на 2018 г. Те са свързани със сигурността и стабилността, с конкурентоспособността и дигитализацията, младите хора, Западните Балкани и кохезията.

„Имаме амбициозната цел да проведем среща на върха през май с основна заявка – европейската перспектива за Балканите. Трябва да сме много внимателни, не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания на гражданите от региона“, уточни министърът. Според нея през първите 6 месеца на 2018 г. страната ни може да даде реалистичен план, който държавите от Западните Балкани да изпълнят, за да вървят по пътя към членството в ЕС. „Приоритет №1 към този регион е свързаността – въздушна, енергийна, пътна, железопътна, дигитална“, обясни министърът.
Като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС – САЩ в края на май или началото на юни. „В САЩ планираме също голямо събитие като част от културната програма за Председателството именно за засилване на взаимоотношенията на двете страни във всички направления. Залагаме и специални визити, които да бъдат направени в няколко щата по определена тематика“, каза Павлова и подчерта, че по време на Българското председателство се очертава да се търси решение по някои от най-наболелите проблеми на Съюза – за локацията на мигрантите и дебата за новия европейски бюджет. Тя беше категорична, че председателството е и възможност за България да представи наследството ни в рамките на Годината на европейското културно-историческо наследство.

„Известни европейски политици и дипломати ще бъдат посланици на Българското председателство“, подчерта Павлова. Сред членовете на Висшия консултативен политически съвет, който създаде премиерът Бойко Борисов, са Ханс-Герт Пьотеринг – бивш председател на Европейския парламент, Херман ван Ромпой – държавен министър и бивш председател на Европейския съвет, влиятелни политици и съветници на европейски лидери като Жан-Давид Левит (дипломат и съветник на трима френски президенти – Валери Жискар д`Естен, Жак Ширак и Никола Саркози), министър-председателят на провинция Долна Австрия – Ервин Прьол, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев. „Първата среща на борда ще е в началото на октомври“, посочи министър Павлова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.