Еврокомисарят Мария Габриел се срещна с българските служители в европейските институции

Прочетена: 29

По покана на Българския европейски кръг, еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел проведе дискусия с български граждани, работещи в европейските институции. Срещата имаха възможност да проследят чрез видео връзка и български служители в институции извън Брюксел, сред които Люксембург, Аликанте, Талин и Пекин.

Комисар Мария Габриел представи политическите си приоритети, извеждайки на преден план цифровите умения, киберсигурността, фалшивите новини, суперкомпютрите, Западните Балкани, жените в информационните и комуникационни технологии. Тя сподели редица свои инициативи, като например стартирането на обществена консултация относно фалшивите новини, създаването на работна група за борба с този феномен и не на последно място, идеята за премахване на роуминга за Западните Балкани. Комисарят отбеляза усилията на България в последните месеци в подкрепа европейската интеграция на региона и заяви, че по време на своето председателство страната ни има уникалния шанс да стартира важни инициативи, които да допринесат за това.

Именно предстоящото Българско председателство на Съвета на Европа зае специално място в дискусията и в този контекст комисарят насърчи българите в европейските институции да бъдат активни и допринесат за успеха му със своята експертиза. „Вие сте лицето на България в Европа и нейни посланици. Градивните усилия, идеи и действия на всеки един от вас могат да допринесат България да покаже, че по-малките държави-членки правят по-добри председателства. На страната ни се пада голяма отговорност, но и чест, защото през 2018 г. предстоят ключови инициативи, важни за бъдещето на Европа“, посочи Мария Габриел. Тя насърчи българските служители в европейските институции да не забравят, че всъщност хората правят институциите, а не обратно, и да имат самочувствието на посланици на народ, дал на Европа азбука и множество постижения.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.