Eва Майдел: Потребителите ще бъдат защитени, само когато има силни власти за защита на конкуренцията в целия ЕС.

Прочетена: 32

„Нашата визия за Европейското право за защита на конкуренцията е, че то може да донесе най-големи ползи ако направим така, че отговорните власти във всяка държава имат достатъчно правомощия да го прилагат. В противен случай ще оставим сиви територии, където създаването и съществуването на картели ще бъде значително по-лесно.“, коментира българският евродепутат след дискусия в Европейския парламент по нейния доклада за засилване на органите за защита на конкуренцията. Измененията предложени по доклада бяха разгледани в парламентарната комисия по Вътрешен пазар на 11 октомври 2017 в Брюксел.

Към този момент националните органи за защита на конкуренцията прилагат правилата за конкуренция на ЕС наравно с Европейката комисия. Тези органи обаче се различават значително по своите правомощия, финансиране и инструментите, които използват. Редица от тях не са достатъчно независими от други публични власти, някои не разполагат с достатъчни човешки и финансови ресурси, не всички могат да налагат ефективни глоби за нарушения.

„По време на преговорите по доклада възнамерявам да защитя досегашната си позиция – повече ресурси за органите за защита на конкуренцията, повече независимост и безпристрастност в техните решения и уеднаквени глоби за нарушения в целия ЕС. Вярвам, че потребителите ще бъдат защитени, само когато има силни власти за защита на конкуренцията в целия ЕС.„ коментира още Ева Мйдел.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.10.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.