Системата „Единство“ на Нотариалната камара бе представена на XII среща на местните власти в Албена

Прочетена: 422

По предложение на Нотариалната камара органите на местната администрация с нотариална компетентност имат право на улеснен достъп до информационната система на Камарата. Кметовете въвеждат пълномощните за разпореждане с имот и така може да се прави справка за автентичността на документите. До този момент имаше стотици случаи на фалшифициране на пълномощни, заверени от кметове и последвали имотни измами. Благодарние на сътрудничеството на Нотариалната камара и Национално сдружение на общините в Република България тази възможност за фалшифициране на документи е възпряна. Нотариалната камара е раздала пароли на органите на местна администрация с нотариална компетентност и извършва дистанционно обучение, включително и със специално създаден клип.

В рамките на Дванадесетата годишна среща на местните власти, която се провежда в к.к. „Албена, нотариус Луиза Стоева, зам.-председател на Съвета на нотариусите, представи Системата „Единство“ на Нотариалната камара. В срещата участват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, председатели на парламентарни комисии, заместник-министри, експерти. В рамките на форума ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини, като изграждането на електронно управление и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, предлагането на удобни и достъпни административни услуги.

Системата „Единство“ на НК е създадена през 2009 година. За периода на съществуването й в нея са въведени 280 хил. пълномощни за разпореждане с имоти и за тяхното оттегляне. Системата „Единство“ е допринесла съществено за намаляване на възможностите за имотни измами. В Камарата от създаването на системата няма констатирани злоупотреби с подписи на нотариуси. Това сподели нотариус Луиза Стоева. След приемането и обнародването на инициираните от Нотариалната камара /НК/ и Министерство на правосъдието /МП/ промени в Наредба №32 от 1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори /бр.44/02.06.2017 г. на ДВ/, Камарата е възложила разработването на уеб базиран модул, предоставящ достъп до ЕИС „Единство“ на лицата по чл. 83 от ЗННД – кметове, зам.-кметове, секретари и кметски наместници, ползващи се с нотариални компетенции в предвидените от закона случаи. Модулът вече е факт, като създаването му е изцяло финансирано от Нотариалната камара, каза още Луиза Стоева.
Съгласно чл. 9б от Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, на органите на местната администрация се предоставя ограничен достъп с потребителски интерфейс, през интернет, по защитен канал с предоставяне на потребителско име и парола. „Ако заверените от местните власти документи не бъдат качени в системата, сделката няма да може да се изповяда“, обясни нотариус Стоева.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.10.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *