Илияна Йотова: От младите хора трябва да идват идеите как да се промени Европа

Прочетена: 25

Действащите политики и законодателство в контекста на членството на Република България в ЕС, въпросът за лидерството в Европа, анализ на проблемите и предизвикателствата в практиката на публичните институции. Това бяха част от темите, които дискутираха днес в Нов Български Университет вицепрезидентът Илияна Йотова и студенти по „Право“ и „Публична администрация“. Вицепрезидентът откри Национална научна конференция на тема „10 години България в ЕС – въздействие върху развитието на публичните политики и законодателството“.

 

В хода на дискусията Илияна Йотова определи темата с лидерството в Европа като „изключително тежка“. „Визирам няколко аргумента защо въпросът с лидерството не върви и един от тях е свързан с начина, по който се избират европейските комисари. „Комисарите се избират от държавите членки. В повечето случаи решението е политическо и конюнктурно, а не в съответствие с професионализма и приоритетите“, посочи Илияна Йотова.

 

„Дали този човек има подготовката като че ли остава на заден план. Изслушването им, за съжаление в повечето случаи минава формално, по зададени предварително въпроси“, сподели още пред студентите вицепрезидентът.

 

Пред младите хора Йотова изрази също така тревогата си от липсата на визионерство. „Липсват хора, които могат да кажат как виждат дадена област след пет или десет години“, коментира Илияна Йотова като допълни, че изобщо не се говори за големия въпрос как виждат Европа след два или три мандата. Вицепрезидентът специално се обърна към студентите с думите: „Не допускайте бюрокрацията да измести визионерството. Очаквам от вас да създавате, да правите европейски политики, а не само да ги изпълнявате“. „Казвам всички тези неща, защото от вас трябва да идват идеите как да се промени Европа“, коментира Йотова, според която европейският проект се нуждае от цялостна еволюция и от това да знаем къде искаме да стигнем.

 

Вицепрезидентът постави въпроса и за подхода към политиките на европейско ниво. Според нея разпространеното мнение, че някъде в Брюксел се правят политики, които след това ние изпълняваме, е възможно най-грешният подход, който може да има една държава.

 

В речта си вицепрезидентът изтъкна, че десетата годишнина от членството на България в ЕС съвпада с 60-годишнината от подписването на Римските  договори и утвърждаването на европейската идея. Пред студентите Йотова посочи, че застава пред тях като изключително убеден европеец. „Нашето бъдеще е бъдещето на европейския проект“, уверена бе вицепрезидентът Йотова като припомни още, че догодина се навършат 25 години от Маастрихтския договор.

 

В конференцията участие взеха Емил Радев, член на Европейския парламент, заместник-министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, проф. д-р Екатерина Михайлова, Ръководител на департамент „Право“ в НБУ, десетки студенти.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.11.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.