Министър Павлова: Искаме стабилна, обединена, дигитална Европа, със Западните Балкани

Прочетена: 45

„Европа се нуждае от повече сигурност и стабилност, но и от повече солидарност, за да имаме стабилна, обединена, дигитална Европа, включваща Западните Балкани“. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова на дискусия: „Европейският съюз, Балканите и България“, която се преведе днес в Университета за национално и световно стопанство днес.

Още през май темата за Западните Балкани бе поставена във фокуса на внимание и най-важното послание на Българското председателство – да бъде Балканското председателство. Тогава реакциите на някои държави бяха, че темата е рискова. „Ние посочихме, че можем да постигнем заявеното и месеци по-късно тя бе потвърдена като европейски приоритет и от еврокомисарите, и от самия председател на Европейската комисия“, подчерта министър Павлова. Защото, ако не ние, кой познава техните проблеми и възможности, кой ако не ние, можем да подкрепим европейската им перспектива?, каза министър Павлова по време на дискусията. Тя подчерта, че няма да се дават фалшиви очаквания – нито на политическите елити, нито на гражданите от Западните Балкани.

„Ние не можем да им обещаем, че в рамките на шест месеца те ще получат дата за присъединяване, но темата за влизането им в европейското семейство ще бъде високо поставена в европейския дневен ред“, каза още министър Павлова.

Пред аудиторията в УНСС тя изброи трите основни приоритета, по които ще работи по време на председателството по отношение на Западните Балкани: европейска перспектива и ясна визия за развитие на всяка от страните; на второ място – сигурността, стабилността и превенцията на тероризма в региона и на трето – свързаността.

„Ще работим за шест вида свързаност на Западните Балкани – пътна, железопътна, въздушна, енергийна, образователна и дигиталната. Не е важно да даваме послания само на политическите елити, а гражданите да видят и усетят връзката с Европа. Затова искаме да приемем пътна карта за отпадане на роуминг таксите за Западните Балкани, да осигурим широколентов достъп до интерент (wifi for all) като част от единния цифров пазар“, обясни министърът за Българското председателство.

Мирът на Европа означава сигурността и стабилността на Западните Балкани, заяви министърът за Българското председателство. За да имаме единна, силна и стабилна Европа трябва всички да работим заедно. Затова и девизът на Българското председателство е „Съединението прави силата“, завърши министърът.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.11.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.