Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ: ЕК представи може би най-положителния доклад, който е получавала България в рамките на механизма за сътрудничество и оценка

Прочетена: 28

„Европейската комисия представи може би най-положителния доклад, който е получавала България в рамките на механизма за сътрудничество и оценка. Докладът дава множество положителни оценки както за работата на правителството, така и по отношение на цялостната ситуация в страната, като това в особена степен се отнася до изградената институционална структура и практики, за резултатите от действията на специализираните органи за борба с организираната престъпност“. Това е заявил Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. По думите му по отношение на ролята на правителството докладът посочва, че то е успяло да навакса забавянето и да възобнови работата във всички ключови области, които са предмет на наблюдение в рамките на механизма.

Радев подчертава, че няма нови препоръки в доклада, разглежда се само изпълнението на препоръките от месец януари 2017. „Посочени са ясни критерии, които България трябва да изпълни и това дава светлина в тунела, че през 2018 ние ще имаме последния доклад и този механизъм, който позволява България и Румъния да бъдат сочени като черните овце на Европа, ще бъде прекратен“, е казал евродепутатът и е допълнил, че по отношение на конкретните препоръки Европейската комисия отчита два важни момента в областта на съдебната независимост. На първо място – изборът на нови членове на Висшия съдебен съвет и на второ място – номинирането и изборът на нов председател на Върховния административен съд. Като положителни стъпки в доклада са отбелязани промените в НПК, както и ангажимента на българското правителство да се публикуват редовни доклади относно процеса на изпълнение в рамките на националната стратегия за съдебна реформа. Тук, разбира се, остава да се изпълни препоръката за промени в Наказателния кодекс и приемането на нов антикорупционен закон. Не остана време, защото докладът беше изтеглен няколко месеца предварително заради българското председателство, но това са моменти, които вече са залегнали в законодателната програма на Народното събрание и те ще могат да бъдат изпълнени следващата година.

„Като положителни са посочени и промените в Закона за публичната администрация, засягащи работата на вътрешните инспекторати в държавната администрация. Много положително е разгледана и работата на специализираните органи – специализираният съд, прокуратурата, която създаде специално звено. Отбелязано е и, че ГДБОП има много положителни акценти в работата си“, е акцентирал Радев.

Той е обърнал и внимание на доклада на Румъния, който според него е значително по-неблагоприятен. „Там се казва, че е загубена инерцията, предизвикателствата поставят под въпрос независимостта на съдебната система и са постоянен източник на притеснение. По отношение на Румъния ЕК заявява, че не може все още да заключи, че който и да е от показателите е задоволително изпълнен на този етап“, е пояснил той.

„Така че с оглед и на този доклад мисля, че целта за сваляне на механизма е постижима през следващата година и се надяваме наистина да видим край през 2018 и от тук нататък да говорим за общоевропейски механизъм за върховенството на закона, включващ абсолютно всички държави членки“, е подчертал Радев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.11.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.