Мария Габриел даде начало на пилотния проект за трансграничен стаж на млади европейци

Прочетена: 23

Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел даде в Брюксел официалния старт на пилотния проект на Европейската комисия, наречен „Цифрова възможност“. Целта на тази дългоочаквана схема е да подкрепи настоящи и завършили студенти, които – независимо от тяхната специалност, да направят стаж в чужбина и да придобият практически опит и цифрови умения в области като киберсигурността, големите данни, квантовите изчисления или пък онлайн маркетинга.

„Днешният ден е особено важен за мен. С началото на схемата „Цифрова възможност“ отправяме силно послание за подкрепа към най-големия капитал на всяко едно общество – младите хора. С този проект ще ги насърчим да се научат как да използват всички възможности, които предоставят цифровите технологии. Те трябва да разберат как работят тези технологии, да знаят какво се крие зад екрана, да програмират и развиват умения, необходими им за живота и професионалното развитие. Насърчавам компаниите да се включат в схемата, да работим заедно за нейния успех и в резултат да се поздравим с добре подготвени за цифровите предизвикателства млади европейци, от каквито имат нужда нашите цифрова икономика и общество“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Новата пилотна инициатива се финансира от „Хоризонт 2020“ в размер на 10 милиона евро. Първите стажове по схемата, която ще бъде реализирана в рамките на програма „Еразъм +“, ще стартират от средата на 2018 г. До 6 000 младежи ще се възползват от тази пилотна програма, която ще продължи до края на 2020 г.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.12.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.