Президентът Румен Радев: Иновациите са ключ за използването на потенциала на българската икономиката

Прочетена: 49

Иновациите днес са ключ за използването на потенциала на българската икономиката, за издигането на нейната ефективност и конкурентоспособност. Иновациите са най-добрата спойка между бизнеса, образованието и институциите и критерий за модерността на една държава. Това заяви държавният глава на тринадесетия Национален иновационен форум, който се проведе под негов патронаж. Тази година темата на събитието беше „България в глобалните технологични вериги“.

Румен Радев подчерта, че този форум е доказателство, че можем да обединяваме усилията си за постигане на успехи, от които България има такава огромна нужда в момента. „Вашето призвание обаче в тези наистина трудни времена за България е да бъдете своеобразна котва, която да задържа тук нашите таланти, която да създава не само условия за по-високо заплащане, но и усещане в тези млади, талантливи и изключително прогресивни хора, че те са в центъра на нещата, в основата на решението на проблемите и че могат да влияят на случващото се в България“, заяви президентът пред гостите на форума. Държавният глава открои и значението на иновациите за внедряването на нови технологии и производства, които да носят по-висока добавена стойност.

Президентът подчерта също така, че според някои класации България все още е в групата на „плахите иноватори“, няма устойчива и ефективно функционираща иновационна система и все още има проблеми на растежа, свързани с административната тежест, корупцията и липсата на доверие. „Разходите за научноизследователска и развойна дейност все още са далече от средното за Европейския съюз. Финансирането, което идва към иновативната дейност основно е от чужди източници и това възпрепятства създаването на ясна перспектива, приоритети и политика, която да можем да управляваме за развитие на нашите иновации“, коментира още Румен Радев. Президентът добави, че въпреки недостатъчно благоприятната среда за иновативната дейност, България се е изкачила на 15 място в света по индекс на ефективност на иновациите и изпреварва по този показател 21 държави от ЕС.

„Нещата, за които днес дори не смеем да мечтаем в следващите дни и години се превръщат в ежедневие. Какво са иновациите, ако не стремеж към съвършенство и към един по-добър свят? Но за това са нужни хора с размах на мисълта и постоянство, усет към прогрес и отговорност за съдбата и бъдещето на нашето общество, на родината и на човечеството“, подчерта още президентът в словото си на Националния иновационен форум.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.12.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.