Европейските столици на културата за 2018 г.: Леуварден и Валета

Прочетена: 233

Столиците на холандската провинция Фризия (Леуварден) и на Малта (Валета) са богати на история. Депутати в ЕП представят своя личен поглед за двата града.

Леуварден

Леуварден планира да реализира 800 проекта, за да покаже пред Европа своята отвореност и любопитство към идеи и предизвикателства. Сред събитията са изложба на творбите на известния художник Мориц Корнелис Ешер, родом от града, надпревара с платноходни кораби и театрална постановка със 100 фризийски коне.

Депутатът Ян Хуйтема (АЛДЕ, Холандия) е съсобственик на семейна ферма за млечни продукти във Фризия. Той заявява: „Фризия е и ще си остане моя дом. Гордея се със земята, с водата, с пространството и с трудолюбивите предприемчиви хора. Важно е тези елементи да се съчетаят по време на честванията на Леуварден като културна столица, за да се сближат града с провинцията. Освен това Европа ще има възможност да открие гостоприемството на Леуварден.

Валета

В центъра на програмата на Валета за културна столица са няколко инфраструктурни проекта, които се предвижда да намерят развитие далеч отвъд 2018 г. Пример за това е трансформирането на изоставената Стара кланица в обществен и икономически център. Сред планираните събития са и демонстрация на древни кораби в Главното пристанище, джаз фестивал и безплатни обиколки на музеи и културни обекти.

Депутатът Франсис Замит Димех (ЕНП, Малта) е заемал няколко поста в малтийското правителство, сред които и този на министър на туризма и културата. Той каза: „Аз съм горд, че столицата на Малта Валета е обявена за културна столица на Европа. За мен тя представлява толкова много от европейското наследство, идентичност и история. Елате и оценете по достойнство столицата на Малта“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.