Недвижимите културни ценности влизат в електронен регистър

МК обяви обществена поръчка за дигитализиране на документалния архив на 1490 обекта

Прочетена: 37

Министерството на културата (МК) обяви обществена поръчка за анализ, проектиране, разработване и внедряване на специализирана информационна система (СИС), електронен регистър на недвижимите културни ценности и публичен портал. Изпълнителят ще трябва да дигитализира документален архив за 1490 обекта на недвижими културни ценности с национално и световно значение, както и за недвижимите археологически културни ценности с национално значение. Така всеки ще има свободен и безплатен достъп до електронната база данни, което ще е изключително полезно за собственици, архитекти, урбанисти, предприемачи и др.

Прогнозната стойност на дейностите е 1 196 984 лв. без ДДС. Поръчката се финансира по Оперативна програма „Добро управление 2014 – 2020“. Оферти ще се подават до 8 февруари 2018 г.
В момента официални онлайн данни за недвижимите културни ценности с категория „национално значение“ има само в списъците на електронната страница на МК и на сайта на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), където липсва информация за някои области, включително и за София. Освен това са посочени само името на обекта, адрес, видът културна ценност и документът за предоставяне на статут.

В Националния документален архив на НИНКН има данни за над 40 000 обекта, които представляват културни ценности от местно, национално и световно значение. Поддържането на архива към момента е изцяло на хартиени носители, което ограничава публичността и създава рискове за опазване на носителите в дългосрочен план.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.