2018: Европейска година на културното наследство

Прочетена: 65

Европейската година на културното наследство, която е единствената досега тематична година, организирана от ЕК под ръководството на председателя Жан-Клод Юнкер, вече започна. Това съобщават от пресцентъра на Комисията. През следващите месеци ще бъдат организирани хиляди събития на европейско, национално, регионално и местно ниво. Целта е да се повиши информираността за социалните и икономически ползи от културното наследство, както и да се популяризират богатството и многообразието на Стария континент в сферата.

Културното наследство е уникално в способността си да обедини хора от всички възрасти, социални класи, култури и държави. Това ясно личи и по резултатите от изследването на Евробарометър от септември-октомври 2017 г., което показва, че над 80% от гражданите на Съюза смятат, че темата е важна не само за тях лично, но и за техния регион, страна и за ЕС като цяло.

Но ползите от културното наследство са и материални – то помага за създаването на работни места и стимулира икономическия растеж. Към 2015 г. над 300 000 души са били наети в сектора пряко, а още 7,8 милиона са работили в сектори, които са непряко свързани, като туризъм, превод, охрана и др.

В тематичната година ще участват всички 28 държави членки чрез своите национални координатори, които ще бъдат отговорни за организирането на събития. За България това е Министерството на културата. Страни извън ЕС, които се включват в програмата „Творческа Европа“, също ще бъдат поканени да участват със свои събития. Общият бюджет на годината е 8 млн. евро, по-голямата част от които ще се използват за финансирането на международни мероприятия. В допълнение събитията, организирани като част от тематичната година, ще получат подкрепа и от други програми на ЕС, включително „Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“ и „Европа за гражданите“.

Една от основните цели на тематичната година е да се достигне до младите хора, учениците и тези, които рядко имат досег с културното наследство. За да се случи това, са планирани редица инициативи в учебните заведения в страните членки.

Задачата на Европейската година на културното наследство е тя да има положителен ефект и след 2018 г. Затова Комисията, в партньорство със Съвета, ЮНЕСКО и др., ще стартира и редица дългосрочни инициативи. Те ще включват проекти в училищата, подкрепа за научни изследвания, свързани с опазването на културното наследство, борбата с трафика на културни артефакти.
Същевременно за европейски столици на културата за 2018 г. са обявени столиците на холандската провинция Фризия Леуварден и на Малта Валета. Те са богати на история.

Леуварден планира да реализира 800 проекта, за да покаже пред Европа своята отвореност и любопитство към идеи и предизвикателства. Сред събитията са изложба на творбите на известния художник Мориц Корнелис Ешер, родом от града, надпревара с платноходни кораби и театрална постановка със 100 фризийски коне.

В центъра на програмата на Валета за културна столица са няколко инфраструктурни проекта, които се предвижда да намерят развитие далеч отвъд 2018 г. Пример за това е трансформирането на изоставена стара кланица в обществен и икономически център. Сред планираните събития са и демонстрация на древни кораби в Главното пристанище, джаз фестивал и безплатни обиколки на музеи и културни обекти.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.