Стойнев: Истанбулската конвенция е тема, която излишно се политизира и истеризира

Прочетена: 19

„Истанбулската конвенция е тема, която излишно се политизира и бих казал даже се истеризира“. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150″ по БНР Драгомир Стойнев, зам.-председател на парламентарната група на БСП.

„Първо, тази конвенция не е задължителна. Но пък, от друга страна ние от БСП винаги сме защитавали българските жени и сме пазили семейните ценности. И считам, че е много по-важно да има ефективност от действията, отколкото някаква политическа декларативност“. Стойнев посочи, че от БСП имат готовност да се промени българското законодателство, относно насилието над жени и даде пример: „Ние вече ще подготвим законодателни инициативи. Вчера бе взето такова решение – домашното насилие да бъде инкриминирано, да се инкриминира преследването, като поведение със заплашителен характер, срещу конкретни лица, да се криминализират насилствените бракове и принудителното съжителство на съпружески начала, да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции, особено за извършителите, да се изградят кризисни центрове във всеки областен град, като това стане от държавна делегирана дейност. Т.е. конкретни стъпки, които ще предотвратят именно насилието срещу жени и ще бъдат много по-голяма полза на българското общество, отколкото приемането на дадена конвенция“.

По въпроса, какви са притесненията на БСП, относно приемането на Истанбулската конвенция, Стойнев отговори: „Считам, че този дебат не отговаря на нашите семейни ценности, особено на моите християнски виждания. И на този етап, това по никакъв начин не засяга насилието над жените. Т. е., тази конвенция, ако искаше реално да реши конкретни въпроси, то тогава наистина не трябваше да се смесват именно допълнителни, такива, те не са разпоредби и членове, които наистина за голяма част от хората са изцяло неразбираеми. Така че, считам, че тази конвенция на този етап няма да доведе до някаква ефективност, освен една политическа декларативност, която виждам, че ГЕРБ са готови да я приемат. Което, за мен пък лично, още повече показва тяхната същност, че те де факто се съгласяват на всичко, което идва от Европейския съюз, вместо да го подложат на дебати. Това е разликата между БСП и ГЕРБ“.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.