Нови над 15,6 млн. евро се влагат в пограничния регион между България и Турция

Средствата са насочени за развитие на икономиката, съхраняване на околната среда и възможностите за туризъм

Прочетена: 21

Свилена Гражданска

„България и Турция ще изпълняват Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA между двете държави с проекти, подавани по електронен път“. Това е обявила зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства проведеното в гр. Одрин четвърто заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA „България – Турция 2014 – 2020“, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Николова е отбелязала, че досега потенциалните бенефициенти по инициативата не са могли да се възползват от подаването на нужните документи онлайн. „Сега ще се улеснят условията за сътрудничество и партньорство между двете страни, а и ще се ускори процесът на оценка на проектите“, е акцентирала зам.-министърът.

Програмата е с бюджет от близо 30 млн. евро. Към момента са одобрени и се финансират 43 предложения, подадени по първата покана за набиране на проекти, на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с бедствията и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки“ за промотиране и насърчаване на възможностите за туризъм. „Чрез 43-те проекта се очаква да бъдат изпълнени напълно 13 от общо 21 индикатора на програмата, които показват реализацията на заложените цели за развитие на трансграничния регион“, е обяснила зам.-министър Николова.

Предстои обявяването и на втората покана за набиране на предложения, като по нея ще бъде разпределен ресурс от над 15,6 млн. евро, стана ясно по време на заседанието. Николова е заявила, че приоритетни ще бъдат интегрираните проекти с комплексен подход, чието осъществяване включва по-голям обем инвестиционни дейности, в които са включени „меки мерки“. „Основният ни фокус ще бъде не само да имаме интегрирани предложения, но и да постигнем основните индикатори, които не бяха застъпени до момента“, е обобщила тя и е отбелязала, че заседанието на Комитета за наблюдение на програмата се провежда в ключов момент в отношенията между двете държави. „Само преди дни българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган откриха обновената църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Ние търсим новите и допълващи възможности за това да сближаваме нашите страни чрез общи проекти и цели за по-красиви и по-добре икономически развити региони, които съвместно да продължават своя път напред. Сътрудничеството между нашите държави винаги е било в дух на консенсус и приятелски отношения“, е казала Николова.

Съпредседателят на заседанието от турска страна Бейза Туран – директор на Дирекция „Финансово сътрудничество“ в Министерството на европейските въпроси, е заявила, че проектите между двете страни целят съхраняване на териториалната цялост, насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Тя е насърчила разработването на предложенията за подобряване на инфраструктурата в пограничните региони.

В периода 2007 – 2013 г. по програмата в тези зони са реализирани общо 143 проекта за близо 32 млн. евро, стана ясно от отчета на изпълнението. Всички предложения са успешно приключили дейностите си. Изплатените средства към момента са в размер на над 26 млн. евро.

От българска страна участници в програмата са областите Хасково, Ямбол и Бургас и 29-те общини в тях, а от турска страна – Одрин и Къркларели с техните 17 провинции. Населението на региона е близо 1,5 млн. души. Управляващ орган по програмата е Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България, а Министерството по европейските въпроси на Турция изпълнява функциите на Национален орган.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.