Доц. Рачев: Софиянци никога не са дишали по-чист въздух

Прочетена: 24

Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години, когато работеше „Кремиковци“. Това каза пред „Дарик“ климатологът Георги Рачев в коментар за смога, който се наблюдаваше няколко дни подред в началото на седмицата и предизвика негодуванието на столичани.

„Ние ще ставаме все по-чувствителни към чистота на въздуха и всеки следващ смог непрекъснато ще предизвиква в нас желание да дишаме чист въздух. Това е нормалният, който е типичният зимен смог. Всички продукти от горенето се смесват с водата в атмосферата, с мъглата, която ние виждаме. Ние виждаме този смог и си въобразяваме, че виждаме фини прахови частици. Тях не можем да ги видим“, коментира Рачев.

Той обясни още, че въздухът се самоочиства в два случая – когато напече слънцето и започне топлият въздух да се издига във височина и когато има вятър.

„Сега ще се радваме на една седмица на много прекрасно, чисто време по отношение честотата на въздуха в София, защото ни очаква сериозна динамика и ще има вятър“, допълни той.

„Ние трябва да имаме станции, които в реално време да показват какво е замърсяването. Ние се хващаме за това, което виждаме. Софиянци никога не сме дишали толкова чист въздух, колкото в момента“, категоричен бе Рачев.

Зимата ще продължи да бъде топла, въпреки застудяването, което се наблюдава. Температурните аномалии за месеца бяха от 3 до 5 градуса за различните краища на България. „Тази нощ ще започнат валежи в Западна България от сняг, които утре ще обхванат по-голямата част от Северна България. В сряда ни чака пореден циклон – ще има дъжд, сняг, поледица, вятър, накъде е възможна и вихрушка“, поясни климатологът.

Февруари месец се очертава да бъде също с температури над нормата.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.