Бойко Борисов проведе среща с японския премиер Шиндзо Абе

Прочетена: 30

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с японския министър председател Шиндзо Абе.

На нея бяха представени приоритетите за българското ротационно европредседателство. Сред темите бе и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония, с акцент върху увеличаването на българския износ, както и възможностите за привличане на японски инвестиции и технологии. Абе е на европейска обиколка и идва с бизнес делегация с представители на над 30 японски компании.

Почетен гвардейски шпалир посрещна азиатският гост под засилени мерки за сигурност около сградите на правителството и президенството.

Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. Това заяви на пресконференция премиерът на Япония след срещата му с Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японския министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода и върховенство на закона. По време на днешната среща разговаряхме за постоянно усложняващата се ситуация по отношение на сигурността в Югоизточна Азия.

По думите му Япония се е фокусирала върху стабилността на Западните Балкани.

„Създадохме инициатива за сътрудничество в западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни“, каза още японският премиер.

Японският премиер Шиндзо Абе е смятан от международните наблюдатели за изключително интересна личност. Той е потомствен политик, в рода му освен премиер, има и носител на Нобелова награда за мир. Управлява Япония два пъти – между 2006 – 2007 г. и след 2012 г., с което става вторият политик в японската история, заемал поста на премиер два пъти. Това е и най-младият премиер на Япония за цялата й история.

Това е първа визита на японски министър-председател у нас и чрез нея ще бъде потвърдено желанието на двете страни за активизиране на диалога на най-високо равнище.

Предстои в понеделник японецът да се срещне и с президента Румен Радев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.