Фандъкова: Инициативата ни за ограничаване на височината на строителството в София получи подкрепа на първо четене

Прочетена: 37

„Инициативата ни за ограничаване на височината на строителството в София и затваряне на възможността в т.нар. „ъглови имоти“ да се строи без ограничение във височината и без съобразяване с параметрите на Общия устройствен план получиха подкрепа на първо четене от депутатите в Народното събрание. Благодарна съм на вносителите от групата на ГЕРБ и на всички народни представители, които подкрепиха нашата инициатива с главния архитект на София арх. Здравков за повече ред в строителството.“ Това заяви Йорданка Фандъкова на Фейсбук страницата си.

„С промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО) въвеждаме ограничения за височината на сградите в зоните, в които такива липсваха: в кварталите максималната допустима височина – до 75 м, в комплексните градски центрове – до 125 м, а след Околовръстния път – до 15 м. Зоните за високо строителство, които сме предложили са две – на входа на София на бул. „Цариградско шосе“ и на бул. „Царица Йоана“, като причината е, че тези зони са инфраструктурно и транспортно обезпечени.

По наше предложение се въвежда и задължението за транспортен анализ при инвестиционно намерение за повече от 20 хил. над 75 м или над 20 хил. кв. м. застроена площ.

За пръв път по наше предложение се въвежда понятието „междублоково пространство“ и задължението в зелени площи да могат да се поставят само временни обекти за спорт и детски площадки.

Уверена съм, че повече ред и ясни правила са от полза както за гражданите, така и за инвеститорите. Надявам се, че предложенията ни ще получат подкрепа и на второ четене и ще бъдат факт, така че да можем да гарантираме развитието на София като подреден и добър за живеене град.“, добави кметът на София.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.