ГЕРБ успокояват, че няма да признаваме трети, четвърти или пети пол

Прочетена: 26

ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от изявлението на външния министър Екатерина Захариева, цитирана от news.bg. Тя се опита да влее разум, както самата се изрази, в БСП и им припомни, че именно борбата на левицата е за защита на правата на жените.

Първият ни дипломат заподозря социалистите, че искат да извлекат политически дивиденти като се противопоставят на конвенцията. Захариева посочи, че няма да сме задължени да признаем еднополовите бракове. Конвенцията не ни задължава да признаем трети, четвърти, пети пол, увери тя. Социален пол пък бил термин от десетки години.

Конвенцията не е приета на бързо или без дебат, подчерта външният министър. От 2013 текат спорове по нея. Проучвания показват,че 91% от убийствата на жени се извършват от мъже, само в 9% убийствата са от непознат мъж. По-големият процент е на близки мъже на жените жертви.

Захариева увери, че герберите са готови на широк дебат. Конвенцията ще учи децата,че не е нормално да се бие жената. Щяла да осигури превенция и сигурност на жертвите на насилие.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък изтъкна, че борбата с насилието над жени е във фокуса на всички европейски институции. Можело да ратифицираме конвенцията с резерви. Депутатите щели да решат окончателното съдържание на ратификацията.

Тя недоумява как българските социалисти се противопоставят на Конвенцията. Всички притеснения, неясноти и възражения могат да бъдат разсеяни, успокои Цачева. Категорично не става дума за трети пол, подчерта правосъдният министър. Няма нужда да бързаме, настоя тя.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.