Екип от Великобритания спечели конкурса за нова визия на центъра в Боровец

William Matthews Associates предлага полупокрита ски, велосипедна и пешеходна връзка, както и подземен паркинг с 250 места

Прочетена: 90

Елица Илчева

Лондонското студио William Matthews Associates ще проектира новия център на Боровец, съобщиха организаторите на международния архитектурен конкурс – община Самоков в партньорство с Камарата на архитектите в България, Съюзът на архитектите в България, Съюзът на урбанистите в България и платформата за градски проекти „Урбанистас“. Спечелилият проект е избран от авторитетно международно жури сред 40 участници от 17 държави. Освен парична награда от 20 000 лв. екипът получава правото за директно договаряне на работна фаза.

Припомняме, че конкурсът бе по повод 120 години от основаването на Боровец като курорт, които се честваха през 2017 г. Организаторите посочват, че основната им цел е била „да се събере широк спектър и на високо ниво идейни проекти за устройственото развитие и архитектурния облик на територията, от които да бъде излъчен подходящ за визията на общината за развитието на курорта“. Реализацията ще става на етапи, а всичко ще се случва в територията, наречена Златен триъгълник, която обхваща площ от 23 дка. Там попадат краят на ски пистите, началната станция на кабинковия лифт, основният автомобилен подход към курорта и допирът до някои от големите хотелски комплекси.

Според Бойка Огнянова от „Урбанистас“ проектът е спечелил със значителна преднина от близо 20 т. спрямо другите кандидати при общ брой точки 100. Предложената визия пък
решава съществуващите тежки комуникационни проблеми,

познати на всички посетители на курорта. Освен това използва потенциала на терена – благодарение на денивелацията от 7 – 8 метра от юг на север скиорите ще могат да стигат безопасно чак до станцията на лифта, обхваната е територията до боровата гора, в която се вписват публични пространства и временни спортни съоръжения, както и оживената търговска улица и пространство между хотелите „Самоков“ и „Рила“ и ски пистите.
Конкретното предложение е на мястото на сегашния неорганизиран вид на центъра да се изградят полупокрита ски, велосипедна и пешеходна връзка, както и подземен паркинг с 250 места.

Според разпределението 60% от площта са предвидени за заведения и ресторанти, 10% – за спортни съоръжения, включително и спортна зала, 20% – за административно обслужване, и 10% – за културно-образователни функции. Едно от условията в конкурса е било проектантът да възприеме изготвената за целта санитарно-хигиенна оценка. В нея е посочено каква
част от дърветата задъл­жително трябва да бъдат запазени,
кои може да се изсекат или да бъдат залесени отново.

Предложената обща цена за изпълнението на проекта е 28,5 млн. лв. и е половината от определената от възложителя допустима стойност от 60 млн. лв. Финансирането ще е от общината в Самоков, като предстои да се уточни как ще бъде осигурено.

На следващ етап трябва да бъде изработен подробен устройствен план, според който ще се изгражда архитектурният проект и ще се обособи пространството. После ще се възлагат техническите проекти. Очаква се до обществена поръчка за избор на главен изпълнител да се стигне не по рано от 2019 г.

Ще бъде организирано и публично обсъждане на всички участвали

в конкурса 40 проекта, като целта е да се разясни защо е избран точно този.

Архитектурното студио William Matthews Associates e основано през 2013 г. в Лондон. Преди създаването на фирмата архитект Уилям Матюс е старши архитект в офиса на Ренцо Пиано в Париж.

В този период той завършва множество международни проекти, сред които сградата на Fondation Beyeler в Базел, Потсдамер плац в Берлин и крилото за съвременно изкуство на Института за изкуства в Чикаго. Уилям Матюс ръководи и проектантския екип на най-високата сграда в Лондон – Shard (310 м).

Проектите в конкурса са били анонимни

и авторите им са станали известни на журито след обявяването на резултатите. На второ място е класирана разработката на „Агенция Дизайн и Архитектура“ АД от България, а третото е за проект на Петър Рафаилов от „Проджект Витае“, България. На четвъртото и петото място са „Институт за градско планиране“ АД и Critical Design Studio от Турция. Класираните на второ място получават парична премия от 12 хил. лв., а тези на трето – 8 хил. лв. Четвъртото и петото място получават по 5 хил. лв.

В авторитетното жури са включени арх. Рита Юстесен, директор на отдел „Планиране и архитектура“ в Копенхаген, арх. Павел Янчев от Art & Build в Брюксел, арх. Мариус Мове, съосновател на Atelier Oslo, Норвегия, доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател „Културно наследство” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, арх. Ваня Серафимова, управляващ партньор в „Серафимов студио“, Надежда Клинчева-Колева и Ангелина Вангелкова, съответно главен архитект, юрист и секретар на община Самоков.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.02.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.