Икономическите министри обсъдиха темата за бъдещето на Европейската индустриална политика (анализ)

Сред дискутираните теми бяха реформата на индустриална политика на ЕС

Прочетена: 24

На 1-ри и 2-ри февруари 2018 г. в София се провере първата неформална среща на съвета по конкурентноспособност на ЕС, с разделение на формата в две части. В първата участие взеха министрите от ресор „индустрия“. Срещата се председателства от българският министър на икономиката Емил Караниколов. Участие взеха и представители на Европейския икономически и социален комитет, Комитета на регионите, както и заинтересовани пердставители на индустрията и промишлеността, с което се показва сериозността на темата.

Тази първа за годината среща бе посветена основно на темата за индустрията. Постави се цел за създаване на дългосрочна стратегия на ЕС с хоризонт за развитие до 2030 г. Предложенията на Комисията в тази насока от миналата есен дадоха основата за това, а преди близо два месеца на конференция на естонското председателство темата се затвърди като водеща и в политически аспект.

Министър Караниколов представи накратко проведената през деня дискусия между държавите-членки, като сподели общото мнение, че напредък през последните години е постигнат, но е нужно повече. „Започваме с индустриалната политика, защото се намираме в решаващ за Европа момент“. Именно от всички се изисква „решителност днес, за да се гарантира бъдещето утре“.

Той подчерта още, че стратегията трябва да се базира на европейските конкурентни предимства на икономиката, а именно нейните най-силни активи – добрата инфраструктура, уменията на работната сила, иновационния потенциал, пазарите, регулаторната рамка и ефективносто управление. Всеки един от изброените елементи е характерен за същността на ЕС и трябва да се развива, за да донесе още повече позитиви за самите граждани.

Европейският комисар по въпросите за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП г-жа Биенковска, от друга страна, насочи вниманието на всички към три ключови аспекта. Първият е внедряването на тази стратегия, вторият е ролята на индустрията в следващия европейски бюджет и третият е дългосрочната визия на ЕС за индустрията.

Комисар Биенковска подчерта водещата роля на вътрешния пазар в индустрията и че дигитализацията и кръговата икономика са онези фактори, които дърпат растежа и развитието на всички, но подкрепата на малките инициативи като системата ECOD и Единния информационен инструмент е начинът, по който пазара се подобрява и става по-единен и достъпен. За това всичко е от значение.

Всички политики на ЕС представляват една сложна и взаимосвързана машина, която работи, благодарение на колективните усилия и ангажираност от всички.  Не е важно да бъде разбрана, даже в повечето случай не е, но е важно да се постигне синхрон между отделните й елементи и политики. Само когато всички са обединени, са по-силни.

В последвалите работни групи през деня се дискутираха и теми за новите тенденции пред индустрията в лицето на цифровизацията и се обсъдиха развитието на конкирентните предимства на ЕС. Засегна се и това как да се намери подкрепа или да се взаимства опит от партньори и други организации, за да станат те по-устойчиви и да гарантират още по-конкурента среда за всички.

Индустриалната политика на ЕС играе основна роля в живота на гражданите на всички държави-членки. Осигурява работа на повече от 36 милиона хора, поддържа лидерската позиция в глобалния пазар и осигурява над 68% от износа. Не случайно през ноември 2017 г. Съветът отправя покана към Комисията да изготви предложение за реформиране на политиката, за да може тя да отговори на съвремените предизвикателства, за да гарантира доброто качество на живот през идните години. Освен конкретни предложения, обаче, е нужда и политическа подкрепа, за да има гласност и чуваемост на всички нива.

Темата за индустрията е в основата на всички политически приоритети и на Комисия Юнкер още от нейното начало. Това само затвръждава ангажираността на лидерите и на политическите фигури в целия ЕС, че тази тема е наистина жизненоважна. През септември самият Юнкер заяви, че „иска новата индустриална политика да направи индустрията по-силна и по-конкурентна отвсякога“, което за наш късмет може да намери своя щастлив край именно по време на българското председателство през 2018 г. 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.02.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.