Ще приемем Истанбулската конвенция само ако има абсолютен консенсус в българското общество

Прочетена: 23

Това заяви премиеърт Бойко Борисов  в предаването „Питай премиера“. Той добави ,че  Истанбулската конвенция се отнася само за насилието над жени и деца. Коментира, че патриотите никога не са били „за“ ратифицирането й и тя няма да влиза в НС, защото в момента е в Конституционния съд. Борисов подчерта ,че  винаги се съобразява с всяко мнение, но му е странно, че президентството и БСП са заговорили за „кукловоди“, които искат да я приемат. Според него така поставяме въпроса дали изобщо искаме да сме членове на ЕС. Заяви, че ГЕРБ ще я приеме конвенцията само ако има абсолютен консенсус в българското общество.

„Оттук нататък всеки, които си играе със страховете на хората, всеки който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия“. ГЕРБ ще участва в следващ дебат, когато той съзрее и хората оценят, че насилието и конвенцията за насилие над жени и деца е достатъчно сериозен проблем. Коментира, че няма смисъл да се харчат държавни пари за референдум, а ако има такъв за гей браковете на всички е ясно, че българинът е консервативен, а отговорът ще бъде – не.

Бойко Борисов уточни, че се е чул по повод изказванията за Ска Келер с Валери Симеонов и му е казал, че такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз е неприемлив затова и са се разграничили с прессъобщение от неговите думи.

Относно продължаващите протести премиерът каза, че това е единствения начин да се появят Христо Иванов и Радан Кънев. „Зелените в България не могат да се оплачат от мен, те са били чувани винаги, по всички теми“, добави той.  Според него не могат да достигнат до консенсус с тях, защото има част от българите, които обичат да виждат по-твърди политици и това е техния стил.

По негови думи всички знаят кой е собственикът на „Юлен“ – Цеко Минев, когото „Зелените“ мразят и това поражда конфликта. Добави, че би препоръчал на министъра да разсекрети името зад компанията. Коментира, че дори Минев да не е собственика, той е поне негов приближен, щом му е дадена властта да взима решения за фирмата. Посочи, че държавата по никакъв начин не стои зад въпросния собственик.

Коментира, че за да има оставка на Валери Симеонов или Нено Димов, Народното събрание трябва да ги приеме.

„Отношенията ми с президента Румен Радев са добри и винаги съм се отнасял с изключително уважение. Но когато някой му напише в речта „кукловодите на Истанбулската конвенция”… Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, че в 47 държави да се приеме тази конвенция”, допълни премиерът.

Той коментира и думите на Румен Радев, че парламентарната република е атрофирала, а НС се е превърнало в нотариат, който изпълнява волята на премиера. Заяви, че същността на парламентарната република казва, че партията победител на изборите, ако е в коалиция, има парламентарно мнозинство, което подкрепя политиките на правителството.

„Кое е атрофирало? Парламентът действително този път стана по-рязък към всички. На мен не ми е приятно, като неговите съпартийци му от БСП такиви обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват”, отбеляза той.

Борисов беше категоричен по повод изказването на държавния глава, че разбрал от медиите за посещението на Реджеп Тайип Ердоган, че никога не заобикаля президента и каквито министри  и членове на делегация пожелае, такива отиват.

„В изпълнителната власт имаме своите правила. В случая, когато с Туск, Юнкер, Таяни сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на Макрон го бях договорил. Отидохме във Варна заедно, направихме го прекрасно, и той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна”, подчерта премиера.

Коментира, че има един човек, който пише, и е „сивият кардинал”, а Борисов от години контактува с Румен Радев и го смята за прекрасна личност. Премиерът подчерта, че няма тема, по която с президента да не са се разбрали.

На уточняващ въпрос той заяви, че става дума за „един медиен човек, помня го от Би Би Ти, още от телевизията на Пеевски го помня”, а впоследствие заяви, че има предвид Иво Христов.

Относно предстоящата среща с Ердоган във Варна коментира, че тя е резултат от много усилия в продължение на години. Добави, че на границата има нулев натиск и сега е времето да се говори за нормализиране на отношенията между страните.

Посочи, че ако започнем да даваме съвети на Македония и Гърция по спора, не само ще ги подразним, а и ще им попречим. Заяви, че след подписването на споразумението с България, в Македония има 12% ръст на икономиката. Добави, че ако двете спорещи страни намерят консенсус, ще помогнат на целия район.

Коментира, че корупция навсякъде има и са извършени много арести по такива обвинения. Той заяви, че с някои неща, които в момента прави правителството, особено с електронната администрация, ще се усети промяната по проблема.

Посочи, че депутатските заплати са свързани с ръста на доходите. Коментира, че има много хора в държавата, които получават повече и от него, и техните заплати са нормални, защото носят милиарди на държавата с добре свършената си работа. Убеден е, че с ръста на икономиката средната заплата ще стане 1500 лв.

Сигурен е, че ще успее да осъществи всички зададени проекти като Балканския хъб и се надява с новия президент на Русия да намерят общ език по темата.

Разясни кои ще са коридорите и докъде ще стигат, за да се свържат Западните Балкани със света и помежду си. „Паралелно с това докато копаем, ще сложим и оптични кабели, защото за дигитализацията и цифровия пазар имаме предвидени 30-40 млрд. евро.“ Заяви, че на 1 март ще има извънредна среща с Жан-Клод Юнкер и Западните Балкани в София.

Изтъкна, че българина ще може да живее по-добре, защото ще има инфраструктура, инвестиции и бизнес.

Обърна се към БСП относно Народния съд и коментира, че не е хубаво да одобряваш хилядите убити българи, но ще им отговори с мълчание.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.02.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.