Вицепрезидентът Илияна Йотова в Семково: Необходимо е целево финансиране за планинските региони

Прочетена: 26

Необходимо е целево финансиране за планинските региони. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа“, която се състоя в курорта Семково, община Белица, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от съседни общини, както и от Република Македония, представители на академичната общност.
Вицепрезидентът поздрави ръководството на общината за инициативата Белица да бъде посланик на малките общини не само в България, но и в целия Европейски съюз, и то в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Илияна Йотова отбеляза важната роля на местната власт днес, когато се водят дебатите за следващия бюджет на ЕС и Европа ще вземе решение за съдбата на кохезионната политика. По думите ѝ ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват. „Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни региони“, заяви Илияна Йотова. Българските планини притежават истински потенциал – перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства“, подчерта вицепрезидентът. В българските планини се намира СПА столицата на Балканите. В същото време огромна част от населените места в планинските райони са на практика замиращи – в 1/4 от тях няма деца под 14 г., а в почти половината – няма аптека. През 2015 г. в качеството си на евродепутат Илияна Йотова инициира доклад за политиката на сближаване в планинските райони не само на България, но и в целия ЕС, тъй като те остават встрани от европейското финансиране. В основата на доклада е настояването пет процента от бюджета на ЕС след 2020 г. да бъдат разпределени за развитието на планинските региони.
„Важна част от политиката за планинските региони е трансграничното сътрудничество, каквото има между България и Република Македония“, подчерта Илияна Йотова.
По-късно през деня вицепрезидентът поздрави гостите на зимния празник „Белица-Семково 2018“, чийто специален гост беше за втора година. „Повече говорим пред медиите за демографската криза, за обезлюдяването, отколкото да работим за решаването на тези проблеми“, подчерта вицепрезидентът. „Белица е пример как малка община може да работи така, че да задържи младите хора“, отбеляза вицепрезидентът и увери присъстващите, че в лицето на президентската институция имат съюзник.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.02.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.