Област Враца е с най-много проекти по „ПРСР 2014 – 2020” от Северозападния регион

Прочетена: 59

Белла Сиракова,
ОП на КСБ – Враца

Във Враца се проведе кръгла маса, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите. Форумът бе открит от зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Дискусията бе за разясняване на „Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020“ („ПРСР 2014 – 2020“) с цел нейното по-добро и ускорено изпълнение. На нея присъстваха още зам. областният управител Мирослав Комитски, кметове, представители на местните власти и на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Враца е областта от Северозападния регион за планиране, която има най-много спечелени проекти по „ПРСР 2014 – 2020“, касаещи ремонт на пътна инфраструктура и улици.

Зам.-министър Лозана Василева посочи, че общият брой на общините от региона, които са с одобрени за финансиране предложения, е 33. Кандидатствалите от област Враца местни власти са 8, като ще бъдат подкрепени 17 техни проекта. От Видин са 7 общини с 8 проекта; от Монтана – 7 общини с 11; Плевен – 8 общини с 14, и Ловеч – 3 общини със 7 предложения. Василева подчерта, че съвсем скоро предстои да бъде открит вторият прием по подмярка 7.2, който отваря възможност за кандидатстване по 7 дейности за общо 100 млн. евро. 50 млн. евро са предвидени за строителство и рехабилитация на улици и тротоари; 10 млн. евро – за изграждане и обновяване на площи за широко обществено ползване; толкова са заложени и за обновяване на общински сгради с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност. 7,5 млн. евро са отделени за модернизация за училища и професионални гимназии, а 5 млн. евро – за детски градини. 7,5 млн. евро е сумата за изграждане на закрита спортна инфраструктура, включително оборудването и/или обзавеждането й в основно или средно училище. 10 млн. евро са за открита спортна инфраструктура.

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че одобрените предложения за Северозападния регион не са малко и след като бъдат изпълнени, ще се види и ефектът от тях. „Инфраструктурата е актуална тема за нашия район и точно този финансов механизъм е изключително важен за общините“, допълни той.

По време на срещата стана ясно, че основните предизвикателства, с които се сблъскват общините, касаещи проектите, са свързани с начините и условията за възлагане на обществените поръчки, избягването на финансови корекции и др.с

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.03.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.