Изграждат рибарско пристанище в кв. „Аспарухово“

По „Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020“ ще се построи и здание с интересен архитектурен силует

Прочетена: 73

Близо 16,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на рибарското пристанище в кв. „Аспарухово“. Община Варна реализира проекта по „Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020“. Собственото финансиране е 8,5 млн. лв., одобрени с решение на Общинския съвет (ОбС) на морската ни столица. Очаква се предложението за подробен устройствен план на квартала скоро да влезе в ОбС, а след това да бъде приет и паркоустройственият план.

Проектът включва пристрояване и надстрояване на хидротехническото съоръжение, изграждане на нови пристанищни обекти за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовните кораби и първа продажба на уловите от прясна риба. Предвидено е да се направи и сграда на три нива с интересен архитектурен силует.

Пристанът ще е естественият завършек на Аспаруховия парк, който местната управа смята да превърне във втора морска градина. А на следващ етап ще се изгради и модерно рибарско селище с възможности за атрактивни изложения в него за ученици и туристи – с плетене на рибарски мрежи, майсторене на въдици, демонстрация на рибарските занаяти и обичаи за укротяване на морски бури, за освещаване на нова лодка и др.

Пристанището ще се намира в източния край на Аспаруховия парк преди военното поделение „Карантината“. Цялата територия е около 20 дка, а сухоземната част на брега ще се шири на 4 дка.

Авторите на проекта са екип от Института по хидро- и аеродинамика към Българската академия на науките начело с проф. д-р инж. Румен Кишев. Самата конструкция, защитна стена и симулационен модел за вълновото натоварване са разработени от инж. Красимир Маринов, подводната хидрография с подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Йордан Добрев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.03.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.