До декември 2021 г. ще е готов пътят Видин – Ботевград

Общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв.

Прочетена: 63

Мартин Славчев

Пътят Видин – Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 г., а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 г. Тези срокове бяха записани в решение на Министерския съвет, което е продължение на управленската програма на кабинета за мандата 2017 – 2021 г. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца – Малина Николова, и на Монтана – Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин, които са за по-бързото строителство на пътя.

„За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки за изпълнение“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по европейски Транспортен коридор №4.

В проекта „Видин – Ботевград“ е предвидена реализация на 6 участъка. Първият етап е „Видин – Димово“ с дължина 35,7 км, вторият е „Димово – Бела – Ружинци“ – 22,3 км, третият е „Ружинци – Монтана“ – 40,3 км. Следващите три са „Монтана – Враца“ – 28,7 км, „Враца – Мездра“ – 9 км, където ще бъде направена рехабилитация, и „Мездра – Ботевград“ – 33 км.

„До 10 дни ще обявим обществените поръчки за най-тежките участъци. Тях ще завършим до края на 2020 г.“, информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от ТОЛ такси и електронни винетки.

Министър Нанков каза още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и да изведе движението от моста над р. Дунав при Видин към София. Част от отсечката до Монтана е заложено да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. „В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока”, допълни Николай Нанков.

Министерският съвет прие и решение за подкрепа на реализацията на проекта за тунел под прохода „Петрохан“. Той ще бъде подготвен за концесия. Предвижда се още през май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода. „За „Петрохан“ сме се разбрали – държавата да го подготвя за концесия. Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че в момента средства от бюджета не могат да бъдат обещани, но може да се подготвят всички процедури, да е готов за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство. Премиерът припомни, че от забавянето на въвеждането на ТОЛ система заради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн. лв.

Вицепремиерът Валери Симеонов, както и министър Нанков отбелязаха, че двата проекта са заложени в програмата на коалиционното правителство и ще бъдат изпълнени в сроковете.

Росица Кирова, представител на протестиращите от Видин, благодари на премиера за това, че е направил необходимото двете решения да станат факт. Тя заяви, че изричното решение на Министерския съвет означава, че правителството има волята да изгради пътя при спазване на сроковете и заложените етапи и параметри. „Това ще даде възможност за развитие на регионите и за безопасно и сигурно пътуване за всички, които живеят в този край на България”, допълни Кирова.
Областният управител на Враца Малина Николова също благодари за приетите решения.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.03.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.