Предстои обявяването на архитектурни конкурси за пл. „Света Неделя” и предгаровия площад в София

Прочетена: 70

В София се проведе конференция по повод II Международен ден на италианския дизайн – „Дизайн и устойчиво развитие“. Гост на събитието бе световноизвестният италиански архитект Масимилиано Фуксас. На него присъстваха Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Република Италия в България, главният архитект на София арх. Здравко Здравков, Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия България“, Марко Монтеки, председател на Италианската търговска камара в България, Алесандра Капобианко, директор на Италианската търговска агенция, арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България, и др.

„През тази година предстои провеждането на архитектурни конкурси за обновяването на пл. „Света Неделя“ и предгаровия площад при Централна жп гара“, заяви арх. Здравко Здравков и отбеляза, че сред важните проекти, които ще се изпълняват през 2018 г., са реконструкцията на Зона 2 и 4 от централната градска част. Арх. Здравков информира, че през тази година предстои изцяло с частни инвестиции да бъдат обновени две пешеходни пространства – на ул. „Будапеща“ и на ул. „Малко Търново“.

Пред присъстващите на конференцията арх. Фуксас изнесе лекция под надслов „Любовта ще спаси света“. Според него кметът на София Йорданка Фандъкова и гл. архитект Здравков притежават енергията да променят посоката на развитие на града, а това е нещо, което се среща рядко в Европа.

„Убеден съм, че София може да стане магично място. Всички пространства трябва да бъдат добре осмислени и да намерят своето точно предназначение“, обясни той и представи част от проектите, по които е работил – от сгради като Кулите близнаци във Виена и Националния архив на Франция в Париж до колекция осветителни тела, мебели и бижута.

Преди конференцията той е провел и среща с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Развитието и оформянето на площадни градски пространства, достъпът на хората до тях и как градът да използва възможностите си, за да се превърне в привлекателно място, са били част от обсъжданите теми.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.03.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.