Министър Николай Нанков: Покритието на кадастъра у нас е 36%

Прочетена: 60

Покритието на кадастъра у нас е 36% и обхваща всички областни центрове, по-голямата част от общинските, черноморската територия. Основната ни задача е да довършим цялостно кадастъра. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на конференцията и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема „Данните като основа на цифровото общество”.

Министър Нанков подчерта, че се работи постоянно за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, но трябва все по-често те от своя страна да използват електронните услуги, които се предоставят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, които са и 30% по-евтини от услугите на гише. „По този начин ще се спестяват и време, и средства“, допълни той.

Нанков коментира пред журналисти и темата за свлачищата. Той подчерта, че в бюджета за тази година са отделени с 8 млн. лв. повече средства за укрепване, но и те няма да стигнат за всички. За укрепването на всички свлачища у нас са необходими над 1 млрд. лв. „Това е огромен ресурс, който ние трудно можем да осигурим“, каза Нанков и припомни, че във връзка с превантивните дейности още през 2015 г. с промени в Закона за устройство на територията са въведени рестриктивни мерки срещу изграждане в свлачищни райони. Там строителството без реализация на необходимите геозащитни мероприятия няма как да се случи. Необходимо е да бъде изградена и канализация.

По думите му трябва да се поднови дискусията за намиране на средства, като например се създаде катастрофичен пул.  

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.03.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.