Министър Емил Караниколов: 150 язовира са в тежко състояние

Прочетена: 33

150 – толкова са язовирите у нас в тежко състояние. Това е съобщил министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНТ. Част от язовирите са общински и местната власт нямат достатъчно средства, за да ги поддържа. Затова държавата ще създаде свое предприятие, в което да бъде прехвърлена собствеността на общинските язовири. Докато тече това прехвърляне, търговско дружество ще поддържа стените и чашките на язовирите.

„Обсъждаме също и възможност дали да няма такова дружество, което да поддържа и речните корита, тоест проводимостта. Защото дори да почистим един язовир, да отстраним всичко – от реките тръгват съответно дървета, растителност – това ще запуши сифоните и ще се получи същият ефект на приливна вълна“, е обяснил Караниколов. 

По повод предложението за Фонд, в който собствениците на язовири да внасят определена сума от приходите си, министърът на икономиката е пояснил, че това се обмисля. Той е допълнил обаче, че първоначално издръжката на проблемните язовири ще е за сметка на държавния бюджет. В момента тече срок, в който общините трябва да кажат с поддръжката на кои язовири не могат да се справят сами.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.03.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.