Предлагат пакет от инфраструктурни проекти за Срещата на върха на лидерите на ЕС през май

Прочетена: 25

Елица Илчева

Всички инфраструктурни проекти, планирани за инвестиции в района на Балканите, ще бъдат подробно описани в документ, който ще се представи на Срещата на върха на лидерите на държавите членки на ЕС и Западните Балкани. Събитието ще се състои на 17 май в НДК в София. То е и голямото предизвикателство за оставащите три месеца на Българското председателство, стана ясно по време на направен отчет за изминалата първа половина от него. Напредъкът представи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

„Амбицията като резултат от Срещата на върха е приемането на Декларация от София, в която ясно да бъде казано, че интеграцията в региона минава през свър­за­ност­та“, каза тя.

От началото на януари до края на март в рамките на председателството в София, Брюксел и Страсбург са проведени над 1 000 заседания и срещи, в които са участвали близо 10 000 делегати.

Един от най-големите успехи на страната ни е провеждането на 64 триалога между Съвета, Комисията и Парламента по важни теми и по тях е постигнат значителен напредък. Проведени са и 22 заседания на Съвета на ЕС в различни формати, 12 заседания на КОРЕПЕР II, 13 заседания на КОРЕПЕР I, състояли са се и близо 700 работни групи в Брюксел, у нас са проведени над 100 от събитията в календара.

Като успех министър Павлова отчете и приключилите преговори в тристранните срещи за Директивата за командироването на работници, приемането на процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, Регламента относно мониторинга и докладването на емисиите на CO2 и разхода на гориво на нови тежки превозни средства.

Предстои приемането на важни финансови директиви за всички граждани и бизнеса, ще започне и дебат за Многогодишната финансова рамка. Необходимо и да се предвиди бюджет за цифровия дневен ред, за завършването на Единния дигитален пазар, за защитата на личните данни и киберсигурността. Друг важен въпрос за решение ще е реформата на европейската система за убежищата, по-известна като Дъблински регламент, която е пакет от 7 законодателни акта и по която Българското председателство предложи нов подход и философия за обединение на преговарящите страни.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.