Започна модернизацията на жп линията София – Елин Пелин

Общата стойност на проекта е над 130 млн. лв.

Прочетена: 135

Мартин Славчев

„До края на 2020 г. трябва да приключи модернизацията на 23-километровата жп линия между София и Елин Пелин.“ Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на церемонията за стартиране на строителните дейности в участъка. Той даде началото на проекта заедно с генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Красимир Папукчийски. Събитието се състоя на жп гара Казичене.

Зам.-министър Занчев посочи, че в отсечката ще се инвестират над 130 млн. лв., от които приблизително 115 млн. лв. са осигурени от Механизма за свързване на Европа. Проектът включва модернизация на железопътна линия, на системите за сигнализация и телекомуникации и контактната мрежа, както и изграждане на нови надлези на жп гарите Верила и Казичене за безопасно пресичане на две нива. Изпълнител е ДЗЗД „Келет АБ”, съставено от унгарската фирма „Келет – УТ” и българската „АБ” АД.

Зам.-министър Занчев посочи, че през миналата година по направлението София – Елин Пелин са преминали почти 1,8 млн. пътници. „След приключването на проекта ще гарантираме най-високо ниво на сигурност и безопасност, както и намаляване на времепътуването за хората”, обясни Велик Занчев. Той допълни, че в рамките на друг проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, е заложена модернизация на жп гарите Подуяне, Искър и Казичене, които попадат в това направление. Заместник-министърът уточни, че общият обем от средства за жп проекти до 2020 г. е над 2,5 млрд. лв. с националното съфинансиране. „След завършване на всички приоритетни отсечки до 2023 г. ще е готова първата скоростна жп магистрала от сръбска граница до пристанище Бургас, както и до турска и гръцка граница“, подчерта Занчев.

„Строителството по тази жп отсечка е част от цялостната модернизация на линия София – Пловдив. С реализацията на проекта българската железница ще придобие друг вид и ще стане по-безопасна. Разчитаме на лоялността на изпълнителите, както и на съдействието от страна на местната власт при извършване на строителните работи”, каза от своя страна инж. Красимир Папукчийски.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.