Германският президент: Трябва да се работи за подобряване на отношенията с Русия

Прочетена: 10

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза, че е обезпокоен от влошаването на отношенията между Русия и Запада като последица от случая Скрипал и призова за подновяване на дипломатическите усилия за подобряване на връзките, предаде Das Erste.

„Независимо от Путин, не бива да обявяваме цяла Русия – страната и нейния народ – за врагове“, заяви Щайнмайер в интервю за вестник „Билд ам зонтаг“.

Отравянето на Скрипал бе обезпокоително, но не по-малка тревога трябва да буди и „все по-бързото отчуждение между Русия и Запада“, което има последици, далеч извън конкретния случай, казва германският президент. По думите му на практика между двете страни няма доверие и затова „истинското предизвикателство за отговорната политика“ е да се противодейства на това бързо развиващо се отчуждение.

Хората не бива да бъдат обзети от „апокалиптично настроение в отношенията с един труден съсед“, добавя бившият германски външен министър.

Германското правителство носи отговорност както за единството на ЕС, така и за способността му да действа и затова трябва нееднократно да информира Кремъл за вредата, която действията му причиняват на европейско-руските отношения, казва Щайнмайер, имайки предвид санкциите заради анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна.

Без подобряване на отношенията между Русия и САЩ шансовете за уреждане в Сирия са нулеви, казва президентът, цитиран от РИА Новости. Нищо няма да стане без съседите от региона, но нищо няма да почне без САЩ и Русия. Големите държави носят голяма отговорност. Тук трябва да се направи първата крачка, Путин и Тръмп го дължат на света, посочва германският президент.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.